Hlavní obsah

Tým tenistek se v Poháru BJK opírá o olympijské medailistky

Praha

Olympijské medailistky z letošních her v Tokiu povedou české tenistky do bojů v soutěži družstev o Pohár Billie Jean Kingové v Praze. Již dříve oznámené zlaté deblistky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou v dnešní nominaci kapitána Petra Pály doplnily stříbrná singlistka Markéta Vondroušová, Tereza Martincová a případně na čtyřhru Lucie Hradecká.

Jedničkou českého týmu pro Pohár Billie Jean Kingové v Praze bude Barbora KrejčíkováVideo: Sport.cz

 
Článek

"Ze sestavy mám velmi dobrý pocit. Tým je opravdu silný a holky velmi odhodlané. Máme grandslamovou vítězku, olympijské medailistky a čtyři varianty do dvouher i čtyři do čtyřhry. Musíme mít nejvyšší ambice," řekl Pála při oznámení nominace. "Tým je silný a podle mě z něj jde respekt, strach," dodal šéf svazu Ivo Kaderka a věří, že tenistky soutěž znovu ovládnou.

Češky jsou v soutěži nejúspěšnějším týmem poslední dekády. Od roku 2011 získaly šest z jedenácti trofejí. Pět zbývajících titulů vybojovalo ještě Československo. Naposledy slavily stříbrný pohár právě v Praze roce 2018, přičemž tehdy se ještě hrálo starým systémem.

Pětadvacetiletá Krejčíková před třemi lety byla součástí týmu, který v roce v O2 areně porazil za pomoci fanoušků ve finále Američanky. Tehdy přijela narychlo z dovolené jako náhradnice. "Byla jsem ráda, že jsem tam mohla být a pocítit atmosféru. Byl to pro mě životní zážitek a mám z toho husí kůži, když na to vzpomínám," řekla Krejčíková.

Tentokrát už bude jedničkou. Letošní vítězka Roland Garros je pátá ve dvouhře a ve čtyřhře žebříček vede. "Mám obrovskou radost, týmové soutěže zbožňuju. Bude to asi hodně těžký. Asi všechna tíha týmu, aby to dobře dopadlo, bude na mně, protože se bude se ode mě hodně očekávat, ale budu makat a nechám na kurtu všechno," pronesla.

Krejčíková je připravena nastoupit do dvouhry i čtyřhry. "Je připravená hrát všechno, ale budeme sestavy na zápasy řešit podle toho, v jakém holky přijdou rozpoložení. Je to ještě daleko. Musíme se dohodnout, kudy povede cesta k vítězství," uvedl Pála.

Plíšková byla dvakrát součástí vítězného fedcupového týmu a nyní se chce připravit na Turnaj mistryň, který se hraje v týdnu po Fed Cupu. "Termínová listina je hrozně náročná, člověk musí občas dělat těžká rozhodnutí, kde bude hrát a kde bude chybět. Já se zkusím připravit na Turnaj mistryň, kde bych chtěla dojít co nejdál," řekla Plíšková a dodala: "Věřím, že sestava Česka je hodně silná a bude úspěšná."

Přes neúčast Plíškové, Kvitové a Muchové má Pála s Krejčíkovou, Vondroušovou a Siniakovou stále silný tým. "Je obrovská výhoda, že mám takový výběr a je kam sáhnout. V tomhle nám můžou konkurovat jen Američanky. Věřím, že se to ukáže na kurtu," řekl Pála.

Turnaj mistrovství světa dvanácti ženských družstev se uskuteční v O2 areně a O2 universum na tvrdém povrchu od 1. do 6. listopadu. Češky zahájí boje ve skupině 1. listopadu duelem s Německem a druhé utkání se Švýcarskem sehrají o tři dny později. Do semifinále postoupí jen vítězky skupiny.

V sestavě Německa nechybí trojnásobná grandslamová šampionka Angelique Kerberová, kterou doplňují Andrea Petkovicová, Anna-Lena Friedsamová a mladé Jule Niemeierová a Nastasja Schunková. Švýcarky spoléhají na světovou desítku a olympijskou vítězku Belinu Bencicovou, Jil Teichmannovou, Viktoriji Golubicovou a Stefanii Vögeleovou.

"V cestě nám stojí oba týmy, protože Kerberová je samo o sobě velké jméno a hrají se jen tři zápasy. Švýcarky jsou podle očekávání v nejsilnější sestavě a nechám se překvapit, koho postaví na dvojky a jestli nasadí čtyřhru v olympijském složení," uvedl Pála a na mysli měl dvojici Bencicová, Golubicová, která podlehla ve finále v Tokiu Krejčíkové se Siniakovou.

Předprodej vstupenek začne v poledne ve středu 6. října v sítích Ticketportal a Ticketmaster.

Reklama

Související témata: