Hlavní obsah

Jak Vondroušová pilovala kraťasy. Co se v Kynšperku naučíš, na Roland Garros jako když najdeš...

Marek BurkertSport.czPrávo

Nad pařížskými stopbaly Markéty Vondroušové se teď rozplývají tenisoví fanoušci i bývalí hráči. Žasla nad nimi také Martina Navrátilová nebo Mats Wilander. Málokdo ale tuší, že jedinečné údery devatenáctileté české tenistky se rodily při tréninkových lekcích na kurtech Slavoje Kynšperk nad Ohří.

Foto: archiv Jana Fuchse

Markéta Vondroušová s trenérem Janem Fuchsem. Právě od něj se česká kometa naučila smrtící "kraťasy".

Článek

Právě tady začal Vondroušovou před deseti lety cepovat trenér Jan Fuchs. „Oslovila mě Markétina máma, ale znám i jejího tátu, protože Sokolov je malej. Ona už potřebovala sólo přípravu a já jsem takový, že děti naložím, odvezu a zase přivezu. Nejsem omezený časově ani klubově. V tom jsem samostatná jednotka. Po škole jsem na Markétu vždycky počkal, přivezl ji na kurty a mohli jsme začít trénovat,“ řekl Fuchs v rozhovoru pro Sport.cz.

Už od začátku mu bylo jasné, jak výjimečný talent se ve Vondroušové ukrývá. „Já ji od jedenácti let brával na turnaje dospělých, když jsme chodili hrát čtyřhry. A ona s tím neměla absolutně problém. Říkal jsem jí, ať jde hrát raději proti starším. Nechal jsem ji trénovat s kluky Vietnamci, kteří jsou hrozně rychlí, a s nimi se herně zlepšovala...“

Foto: archiv Jana Fuchse

Markéta Vondroušová na kurtech v Kynšperku nad Ohří.

Fuchs: Nemám rád bouchání

Pak došlo i na proslulé kraťasy. A není divu, když kouč Fuchs je odpůrcem dlouhých výměn.

„Já nemám rád takové to mlácení, bouchání, co předvádějí ‚ruské kalašnikovy‘. Navíc Markéta by na takový styl asi fyzicky neměla,“ připomněl trenér, který s Vondroušovou stopbaly nadriloval.

„Kamarádi mi občas volají, že ona je v tomhle moje mladší vydání. Nejdřív ale musela poznat, co to je, aby to mohla použít proti jiným. Pamatuju, jak na mě po půlhodině řvala, že se na to může vykašlat...“

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Markéta Vondroušová slaví postup do čtvrtfinále French Open.

Hraj tam, kde je díra

Teď ale Vondroušová tuhle efektní a zároveň efektivní zbraň používá, jak jen to jde. A soupeřkám se tím dokáže dostat pod kůži.

„Ony už samozřejmě vědí, že ty kraťasy bude hrát, ale v určité chvíli to ty holky stejně rozhodí,“ pousmál se Fuchs, jak jeho medicína funguje i na okruhu WTA.

„To víte, že mě těší, když Markétu vidím, jak si soupeřku vytáhne k síti a pak ji přehodí. Však jsme to taky hodně pilovali. Říkal jsem jí: ,Hraj tam, kde je díra, nehraj tam, kde je rána,‘,“ řekl bývalý kouč Vondroušové.

Foto: archiv Jana Fuchse

Markéta Vondroušová (spodní řada, třetí zleva) a trenér Jan Fuchs (horní řada, třetí zleva) při vánoční akci s tenisovým oddílem.

„Když je Simona Halepová dva metry za čárou, tak nepochopím, proč s ní všechny holky hrají dlouhé výměny. Vždyť má metr šedesát dva, tak ji prostě donutím jít na síť a pak ji přehodím. Markéta tohle dokáže krásně odhadnout,“ dodal Fuchs. „Proto jsem i rád, že má jako kouče Jirku Hřebce, který hodně útočil a taky ji v tom podporuje.“

Šanci Markéta má

Francouzské tažení své někdejší svěřenkyně sleduje trenér ze Sokolova s radostí i s velkým napětím. Nejinak tomu bude v pátek odpoledne, až Vondroušová na největší tenisové scéně vyrukuje na Britku Johannu Kontaovou.

„Wilander říkal, že Kontaová je favoritkou, když Markétu porazila v Římě. Ale už nepřipomněl, že den před tím Maky hrála dva zápasy s Halepovou a Kasatkinovou, takže byla úplně hotová. Teď bude odpočatá, tak se její šance zvyšuje,“ věří Fuchs v českou účast ve finále French Open.

Foto: Sport.cz

Talentovaná česká tenistka Markéta Vondroušová.

„Bude jí muset ale rozdrbat hru. Když se to Markétě podaří, tak to může vypadat jako v tom loňském zápase, kdy Angličanku porazila. Kontaová ale bude střílet, to je jasný. Jde o to, jak dlouho to vydrží. Potapovová to ve druhém kole vydržela do stavu 4:1, Ostapenková v Miami taky, ale Markéta to nikdy nezabalila. Na to nemá povahu, ta mě vždycky chtěla porazit i v tom pitomém ping-pongu nebo ve squashi,“ smál se Fuchs, který je s Vondroušovou pořád v častém v kontaktu.

„Píšeme si, gratuluju jí k výhrám. Když jsem loni končil sezonu, tak jsem jí navrhnul, jestli si nechce zahrát turnaj, a ochotně dorazila. Od dětí až po dorostence byli všichni nadšení, že si ní zahráli.“

Když bude Vondroušová takhle pokračovat, může se na kurtech, kde začínala, objevit po této sezoně třeba už jako hráčka z nejlepší světové desítky... Nakročeno k tomu má zostra.

Postoupí Markéta Vondroušová do finále French Open přes Johannu Kontaovou?
ano
82,8 %
ne
17,2 %
Celkem hlasovalo 12891 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open 2019 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Česká republika K. Siniaková Spojené státy M. Keysová (14.)
    2 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy S. Keninová Austrálie A. Bartyová (8.)
    3 : 6; 6 : 3; 0 : 6
  • Rumunsko S. Halepová (3.) Polsko I. Swiateková
    6 : 1; 6 : 0
  • Spojené státy A. Anisimovová Španělsko A. Bolsová
    6 : 3; 6 : 0
  • Spojené státy S. Stephensová (7.) Španělsko G. Muguruzaová (19.)
    6 : 4; 6 : 3
  • Chorvatsko D. Vekičová (23.) Velká Británie J. Kontaová (26.)
    2 : 6; 4 : 6
  • Česká republika M. Vondroušová Lotyšsko A. Sevastovová (12.)
    6 : 2; 6 : 0
  • Estonsko K. Kanepiová Chorvatsko P. Martičová (31.)
    7 : 5; 2 : 6; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy M. Keysová (14.) Austrálie A. Bartyová (8.)
    3 : 6; 5 : 7
  • Rumunsko S. Halepová (3.) Spojené státy A. Anisimovová
    2 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy S. Stephensová (7.) Velká Británie J. Kontaová (26.)
    1 : 6; 4 : 6
  • Česká republika M. Vondroušová Chorvatsko P. Martičová (31.)
    7 : 6; 7 : 5
  • Semifinále

  • Austrálie A. Bartyová (8.) Spojené státy A. Anisimovová
    6 : 7; 6 : 3; 6 : 3
  • Velká Británie J. Kontaová (26.) Česká republika M. Vondroušová
    5 : 7; 6 : 7
  • Finále

  • Austrálie A. Bartyová (8.) Česká republika M. Vondroušová
    6 : 1; 6 : 3