Hlavní obsah

Je neuvěřitelné porazit Španělsko na jeho půdě, zářil Lehečka po vypjaté bitvě jedniček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zápasy, dvě výhry bez ztraceného setu. Čeští tenisté hned první den valencijské skupiny Davis Cupu vyrobili překvapení na domácí účet. Po Tomáši Macháčovi uspěl v souboji jedniček i Jiří Lehečka. Ve dvou vyrovnaných a psychicky náročných setech udolal 25. hráče světa Alejandra Davidoviche Fokinu 7:6, 7:5.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Servírující Jiří Lehečka.

Článek

Češi tak naplno využili absence světové dvojky Carlose Alcaraze, který se po porážce v semifinále US Open omluvil z reprezentace. Lehečka si na soupeře, kterého letos porazil na trávě v Queen’s Clubu, věřil a zvládl líp důležité momenty.

„Rozhodla aktivní hra od základní čáry, v klíčových chvílích jsem si byl schopný pomoct servisem. Soupeř ani neměl moc šancí na returnu,“ řekl vítěz po utkání České televizi. Poměr vítězných míčů a nevynucených chyb měl český tenista 25:12, jeho protějšek 18:15.

„O to cennější ta výhra je, že se mi povedla tady ve Valencii v bouřlivé atmosféře s fantastickou podporou našich diváků, co víc si přát,“ usmál se Lehečka

Radost mohl mít i jeho mentální kouč Jan Mühlfeit. Tam, kde španělského reprezentanta semlela nervozita, působil Lehečka rozhodně.

„Bez klidné hlavy by se to nedalo dohrát. Byly tam momenty, kdy jsem mohl být odvážnější, ale i přes ty malé nedokonalosti jsem byl schopen udržet chladnou hlavu a dovést to do vítězného konce,“ usmál se. „I když to byla bitva do posledního balonu.“

Foto: Pablo Morano, Reuters

Vítězné gesto Jiřího Lehečky po zisku druhého bodu pro český tým.

Lehečka byl původně nahlášen i na start ve čtyřhře, ale vedle deblisty Adama Pavláska se nakonec objevil osmnáctiletý debutant Jakub Menšík.

„Každý bod je pro nás důležitý, ale je neuvěřitelné porazit Španělsko ve Španělsku. Můžeme se od toho odrazit a porazit třeba i ty další dva týmy, ale nechci předbíhat. Každopádně pro to uděláme maximum,“ prohlásil Lehečka.

Ve čtvrtek od 15 hodin bude Česko favoritem proti Jižní Koreji, v sobotu pak na závěr čekají Srbové.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.