Hlavní obsah

Jsem pokornější a trpělivější, říká Vaidišová před návratem na kurty

Albuquerque

Už v úterý by měla někdejší sedmá hráčka světa Nicole Vaidišová restartovat svou tenisovou kariéru. Pětadvacetiletá hráčka se na okruhu WTA nepohybuje už více než čtyři roky, dnes večer se ale do koloběhu turnajů vrátí v americkém Albuquerque, kde dostala od organizátorů divokou kartu. Ví, že návrat do soutěžních zápasů nebude snadný, ale zároveň věří, že jí může pomoci to, co se o sobě v době přestávky naučila.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Nicole Vaidišová

Článek

Poslední zápas před přerušením kariéry odehrála Vaidišová v březnu 2010, od té doby se tenisu nevěnovala. Jelikož ale skončila velmi mladá, postupně se v ní touha po návratu na dvorce probudila. „Byla jsem mimo čtyři roky, mnohem déle, než jsem si myslela, že to bude. Mám za sebou dvě operace ramene, doufám, že budu zdravá a budu moci hrát bez bolesti," řekla Vaidišová pro televizi News 13 Sports.

Rodačka z Norimberku se v letech 2006 a 2007 probojovala do semifinále Roland Garros a Australian Open, v květnu před sedmi lety byla sedmou hráčkou světa. Pak ale ztratila motivaci a k rozhodnutí přerušit kariéru pomohly i potíže s ramenem. „Pro mě bylo dobře, že jsem mohla být na chvíli mimo. Cestovala jsem po světě, viděla jsem hodně věcí," řekla Vaidišová.

Postupovat chce po malých krůčcích

Zatímco před sedmi lety byla v Top 10, dnes ji kvůli čtyřleté pauze žebříček WTA vůbec neeviduje. Na návrat se usilovně připravovala přes půl roku. „Byl to docela dlouhý proces. Řešila jsem to se svým týmem a koučem - sledovali jsme výkonnostní progres a doufali, že se blížíme našemu cíli. Je to asi měsíc, co jsme si řekli, že už jsem připravená, a že se do toho můžu zase pustit," vyprávěla hráčka, která jako šestá v historii dokázala vyhrát pět turnajových titulů ještě před svými sedmnáctými narozeninami.

Návrat bude náročný, to si někdejší fedcupová reprezentantka uvědomuje. „Byla jsem dlouho mimo. Nemůžu říct: ‚To bude snadné'. Samozřejmě nebude. Bude to mnohem náročnější, než když jsem kariéru začínala. Ale já chci jít po malých krůčcích, turnaj od turnaje."

Umím být na sebe tvrdá, říká Vaidišová

„Jsem vděčná, že jsem na tom zdravotně tak dobře, že se mohu vrátit na kurt, že mohu znovu soutěžit. Trénovala jsem poslední sedm osm měsíců, ale zápasy samotné mi pomohou nejvíce. Po návratu je pro mě prioritou být fyzicky fit. Mé zdraví a má kondice jsou teď pro mě velmi podstatné," uvědomuje si Vaidišová, která se pohybovala na okruhu WTA už od svých čtrnácti let.

Vaidišová věří, že je schopná vrátit se na pozice, na kterých byla, když byla na vrcholu. Pomoci by jí měla i vyzrálost. „Zjistila jsem o sobě, jak dokážu být tvrdá, když je potřeba. Naučila jsem se být pokornější a trpělivější v mnoha ohledech a vážit si věcí o něco víc," odpověděla Češka na dotaz, co se o sobě v době přestávky naučila.

V Albuquerque se v prvním kole utká s Bulharkou reprezentující Kazachstán Sesil Karatančevovou, která figuruje na 195. místě žebříčku WTA. Vaidišová se s ní ještě ani jednou nestřetla. Zápas by měl začít v úterý v podvečerních hodinách středoevropského času.

Je Nicole Vaidišová schopná vrátit se do Top 10?
Ano
52,7 %
Ne
47,3 %
Celkem hlasovalo 10129 čtenářů.

Reklama

Související témata: