Hlavní obsah

Jsem z Prahy, ale líp hraju v Ostravě, divila se Martincová. Prášky proti bolesti vysadila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo z diváků v Ostravar Aréně to v pondělí večer zabalil po úvodních šesti gamech zápasu Terezy Martincové na AGEL Open, asi po příchodu domů jen trpce zalitoval. Česká tenistka totiž proti Švýcarce Jil Teichmannové ze stavu 1:5 v první sadě vykouzlila výsledek 7:6, 7:6.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tereza Martincová se raduje z vítězství na turnaji v Ostravě.

Článek

„Už se asi nezvednu," prohlásila sedmadvacetiletá Martincová, když po zápase usedla při tiskovce na pohovku.

„Začátek byl uspěchanej," pravila sebekriticky. „Jil ale hrála neskutečně, a hrozně blbě se mi to sešlo. Vždycky se to překlopilo na její stranu. Ale pak jsem si řekla, že i když jsem dole, tak budu hrát míč po míči a hlavně budu sbírat gamy. Nebudu upjatá, že ji jdu vystřílet z kurtu."

A začala tak zápas s 36. hráčkou světa obracet. Podobně jako v půlce září v Portoroži, kde s Britkou Harriet Dartovou z úvodních deseti gamů utkání vyhrála jen jeden. Ovšem i ze stavu 0:6, 1:3 se dá vyhrát, přesvědčila se Martincová.

Svým výkonem tak navázala na loňské ostravské představení, kdy na turnaj přijela opravdu hodně vyšťavená, ale ve všech zápasech šla na krev, a nakonec si zahrála čtvrtfinále. V utkáních s Kateřinou Siniakovou a Anastasijí Pavljučenkovovou navíc vyhrála tři tie breaky, takže po duelu s Teichmannovou má jejich ostravskou bilanci v hlavní soutěži 5:0!

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tereza Martincová na tiskové konferenci v Ostravě po skončení zápasu.

„Asi nějaké kouzlo. Musím to zaklepat, aby se to neotočilo," řekla Martincová. V celé sezoně je přitom ve zkrácených hrách na skóre 8:13.

„Hrála jsem hrozně moc tie breaků s výbornými hráčkami a moc se mi to nepovedlo překlopit na moji stranu," připomněla duely s Badosaovou, Raducanuovou, Azarenkovou, nebo Karolínou Plíškovou. „Bohužel jsem se dostala na pozici, kdy hraju s těmi nejlepšími hned na začátku turnajů. A v těch nejtěžších momentech jsou soupeřky zkušenější a víc si toho dovolí," přemítala 78. hráčka světa.

Jenže Ostrava, to je pro Martincovou srdcovka.

„Nevím, čím to je, že i když jsem z Prahy, tak v Ostravě se mi hraje o dost líp, nechápu," pousmála se. „Sice jsem loni (na Spartě) byla ve finále, ale na rovinu: moje soupeřky tam nebyly úplně nejlepší, až na Báru Krejčíkovou, se kterou jsem pak prohrála. Snad nikdy jsem v Praze nesehrála dobrý zápas. S Ostravou se to nedá srovnat. Je to hrozný rozdíl, cítím se tu o dost líp, uvolněně," tvrdila vítězka a děkovala divákům, kteří vydrželi v hledišti až do půl dvanácté, kdy proti Švýcarce proměnila čtvrtý mečbol.

„Lidi mi dávali sílu a já to chtěla ukončit ve dvou setech," netajila se Martincová, která podstatnou část sezony bojuje s bolestí v kolenu.

„Někdy vypadám naprosto nemohoucí, ale zvednu se a jdu do toho znova. Ty potíže ale nevyřeším hned, je to hodně nárazové, že mě to začne bolet, pak se to ustálí. Je to taková bodavá bolest v těch nejtěžších pozicích."

Před utkáním s Teichmannovou však prášky proti bolesti vysadila. „Přišlo mi, že mě to uspává a mám horší reakci. Riskla jsem to a trpěla jsem, protože pod prášky hraju tři čtvrtě roku. Sice jsem prohrávala 1:5, ale vyhrála jsem a mělo to nějaké plusové body."

Příště bude Martincová měřit síly se světovou trojkou Estonkou Anett Kontaveitovou, se kterou má bilanci 0:3 a naposled na ni před týdnem v Tallinnu uhrála jen tři gamy.

„To se mi nesešlo, Anett hrála neskutečně, v hale je hodně sebevědomá. Já chci ale odehrát dobrý zápas," vyhlásila Martincová. V Ostravě se jí to každopádně daří.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová