Hlavní obsah

Každý bodík se hodí. Djokovič si pozici pro Turín potřebuje udržet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuto roční dobu už Novak Djokovič míval pravidelně zajištěnou účast na Turnaji mistrů, který v minulosti vyhrál hned pětkrát. Letošní rok je ale pro pětatřicetiletého srbského tenistu atypický po všech stránkách. O účast mezi elitní osmičkou v Turíně (13.-20. listopadu) ještě musí zabojovat.

Foto: John Walton, ČTK/AP

Novak Djokovič během Laver Cupu

Článek

Nebýt toho, turisté u pláže v Tel Avivu by jinak asi těžko viděli vítěze 21 grandslamů ve dvouhře, jak si mezi nimi zkouší tenisové grify... Djokovič totiž netradičně zamířil na ‚dvěstěpadesátku' do Izraele, aby si připsal body, které se mu můžou hodit. A první krok se mu podařil: ve svém úvodním zápasu vyprovodil ve čtvrtek Španěla Pabla Andújara z kurtu s kanárem (6:0, 6:3).

Světová sedmička je nyní v žebříčku pro Turnaj mistrů až na 15. příčce! V této sezoně Srb neinkasoval žádné body za Australian Open, kde mu bylo, přes původně udělenou výjimku, znemožněno hrát kvůli odmítání očkování proti covidu. Ve Wimbledonu sice triumfoval, ale body se kvůli neúčasti Rusů a Bělorusů také neudělovaly. A na US Open se opakoval melbournský scénář - jen bez příchutě skandálu.

Jediným Djokovičovým grandslamovým přísunem je 360 bodů za čtvrtfinále French Open. A 1970 bodů celkově ještě srbské hvězdě úplnou definitivu nedává. Ačkoli jako vítěz z All England Clubu by mezi nejlepší osmičkou chybět neměl.

Podle pravidel ATP se do Turína automaticky kvalifikuje sedm nejlepších, zatímco poslední volné místo může obsadit každý, kdo se umístí na 8.-20. příčce, pokud by vyhrál grandslam. Což je Djokovičův případ.

„Mým cílem je pochopitelně Turín, jsem v dobré pozici," netajil se šampion z All England Clubu. Na 21. místě sezonního pořadí je nyní Australan Alex de Minaur, který měl na srbskou ikonu ztrátu 360 bodů. Takže Djokovič by měl pro jistotu ještě raději něco nasbírat.

Foto: @atptour

Novak Djokovič během tréninku

„Pořád jsem až patnáctý, takže tento týden hraju v Tel Avivu a ten další budu na pětistovce v Kazachstánu (Astana). A pak mám v plánu nastoupit v pařížském Bercy a v Turíně. Uvidíme, jestli to tak zůstane, nebo se něco změní," prohlásil čtrnáctinásobný účastník Turnaje mistrů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík