Hlavní obsah

Kousek od rekordu. Monfils se zapsal do tenisové historie nevídaným momentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc šancí v osmifinálové bitvě Indian Wells proti supertalentu světového tenisu Carlosi Alcarazovi neměl. Gaël Monfils se musel před o šestnáct let mladším soupeřem sklonit po porážce 5:7, 1:6. Přesto se francouzská jednička blýskla momentem, který vešel do historie. Hned v úvodním gamu se totiž prezentoval druhým nejrychlejším forhendem, jaký byl kdy zaznamenán.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Gaël Monfils se blýskl nevídaným úderem

Článek

Ještě před úvodní výměnou osmifinálového souboje generací mezi Monfilsem a Alcarazem bylo jasné, že zkušeného Francouze čeká přetěžký úkol. A ten byl také nakonec nad jeho síly.

Osmnáctiletý Španěl, od kterého fanoušci i experti očekávají, že nahradí slavného krajana Rafaela Nadala, dal svému zkušenějšímu kolegovi šanci jen v prvním setu. Až do stavu 5:5 si oba borci drželi servis, poprvé zaváhal jako první právě Monfils a sadu ztratil 5:7.

Už v úvodním gamu však při svém podání předvedl rodák z Paříže moment, který se zapsal do tenisové historie. Po povedeném servisu, který Alcaraz jen s vypětím všech sil vrátil na Francouzovu polovinu, si Monfils oběhl bekhend a vší silou opřel do křižného forhendového úderu. Pro mladého Španěla naprosto neřešitelná situace.

Nebylo divu. Na monitoru se objevila rychlost jeho úderu, která dosáhla 199 kilometrů za hodinu. Stejnou bombu vypálil před jedenácti lety na Masters v Cincinnati Andy Murray. Jediným, komu se podařilo od dob měření tento výkon překonat, tak byl v roce 2011 Američan James Blake, jehož forhend letěl ještě o dva kilometry rychleji.

To byla však jedna z mála radostí francouzské hvězdy. Ve druhém setu uhrál proti vycházející superstar jediný game. "Naprosto mě fyzicky vysál. Nevěděl jsem, co s ním mám dělat. To, co proti mně hrál, bylo prostě nad moje síly. Ale byl to skvělý zápas, užil jsem si to a gratuluji Carlosovi," zůstal nad věcí Monfils.

Ještě pikantnější souboj čeká na Alcaraze v semifinále, v němž změří síly se svým velkým idolem a legendou světového tenisu Rafaelem Nadalem.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.