Hlavní obsah

Krádež za bílého dne! Rozhodčí pomohli nesportovní Maďarce, soupeřka se psychicky složila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musela mít pocit, že se proti ní spiknul celý svět. Čínská tenistka Čang Šuaj, druhá nasazená hráčka na turnaji WTA 250 v Budapešti, nastupovala v prvním kole proti domácí Amarisse Kiaře Tóthové. Nejprve ji o dobrý míček okradli rozhodčí, poté se nechutně zachovala i její soupeřka. Číňanka dostala záchvat paniky a za nerozhodného stavu duel skrečovala. A maďarská sokyně jásala z výhry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čínská tenistka Čang Šuaj na archivním snímku.

Článek

Na světelné tabuli svítil teprve stav 5:5 a 15:15 v prvním setu, když Čang Šuaj zahrála forhend na postranní lajnu. Čárový sudí zahlásil aut a stopu šla překontrolovat umpirová rozhodčí. Ta překvapivě ukázala míček ven z kurtu, ačkoliv kamery i opakované záběry jasně ukazovaly, že balon se čáry dotknul.

Čínská tenistka nevěřícně máchala rukama, frustrovaně křičela směrem k rozhodčí a žádala si příchod supervizora turnaje, který ale se situací nic neudělal. Pravděpodobně s ním chtěla řešit spor ještě při přestávce po odehrání gemu, jenže Tóthová se po dalším fiftýnu rozhodla stopu smazat, ačkoliv na ni soupeřka několikrát zakřičela, ať ji na kurtu nechá.

To už byla pro 45. hráčku světa, na kterou navíc bučela část domácích fanoušků, poslední kapka. V slzách si zavolala fyzioterapeutku a v panické atace se rozhodla duel skrečovat. I v takové situaci ještě zvládla podat ruku rozhodčí i domácí sokyni, která se i z tohoto způsobu výhry nadšeně radovala. Nesportovně se zachovala také při dlouhých debatách Číňanky s rozhodčí, kdy se frustrované soupeřce pochechtávala.

Dvacetiletá Tóthová, až 548. hráčka žebříčku, která na turnaj v Budapešti dostala divokou kartu, sklidila vlnu negativních reakcí i od tenisových hvězd. „Absolutně nechutné chování. Šuaj je lepší člověk než mnoho z nás za to, že si podala ruku s rozhodčí a touhle holkou," vyťukala na svůj Twitter například Australanka Ajla Tomljanovičová.

Bezmoc na zkušené 34leté rodačce z Tchien-ťinu byla znát i s odstupem. „Všechna snaha v tréninku byla k ničemu, protože když se snažíte trefit blíže k čáře, dokonce se to dotkne lajny, stejně je to aut," napsala na Twitteru a ocenila vlnu podpory. „Miluju vás všechny, kdo mě podporujete a stojíte na mojí straně," dodala.

V letošní sezoně se navíc potýká s ohromně špatným obdobím. Na začátku června na French Open novinářům vyprávěla, jak kvůli sporům s domovským tenisovým svazem nemůže ve své zemi trénovat ani hrát, a tak neviděla už tři roky své blízké.

Je jasné, že se to na její psychické (ne)pohodě projevuje. Poslední vítězný zápas má na kontě v lednu, od té doby posbírala už 13 porážek po sobě. A tenhle zážitek z Budapešti je obzvlášť hořký.

Reklama

Související témata: