Hlavní obsah

Krejčíková mezi legendami! Jen čtyři tenistky v historii dokázaly to, co česká hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát dva minut. Tak dlouho dokázala vzdorovat jasná favoritka a vládkyně světového tenisu Iga Šwiateková ve finále turnaje v Dubaji české hvězdě Barboře Krejčíkové, než jí šla po prohře 4:6, 2:6 gratulovat k šestému turnajovému triumfu v kariéře. Brněnská rodačka se tak stala teprve pátou hráčkou za posledních 40 let, která na jednom turnaji poslala ze hry světovou jedničku, dvojku i trojku.

Foto: Rula Rouhana, Reuters

Barbora Krejčíková s trofejí za vítězství na turnaji v Dubaji

Článek

„Jistě spolu odehrajeme ještě spoustu dalších finálových zápasů," říkala loni 9. října před vyprodanou arénou v Ostravě Barbora Krejčíková poté, kdy ve finále přehrála v jednom z nejkrásnějších zápasů roku Igu Šwiatekovou 2:1 na sety.

Ani ona sama asi netušila, že na její slova dojde už za necelých pět měsíců. Ve finále turnaje v Dubaji se však ani zdaleka nekonal tak dramatický souboj. Krejčíková v něm od prvních výměn dominovala a nezvykle chybující soupeřka na českou tenistku zbraň nenašla.

Vítězka French Open z roku 2021 přitom mohla skončit už v prvním kole, když proti Rusce Kasatkinové odvracela čtyři mečboly. Dál už to však byla velká jízda, což potvrzují i slova české šampionky.

"S každým zápasem jsem se zlepšovala a dnes jsem ze sebe vydala to nejlepší. Výsledek mě moc těší. Obdivuju Igu za to, co dokázala, mám k ní velký respekt a je pro mě velkou inspirací. Bylo to skvělé finále a s výsledkem jsem spokojená," říkala Krejčíková.

Sedmadvacetiletá tenistka si totiž po vydřeném vítězství nad ruskou jedničkou v následujících kolech podala krajanku Petru Kvitovou, ochutnat první porážku v sezoně dala ve čtvrtfinále i nezastavitelné Aryně Sabalenkové, která se po triumfu na Australian Open stala světovou dvojkou.

V semifinále pak vyprovodila kanárem v rozhodujícím setu i třetí hráčku planety Američanku Jessicu Pegulaovou, aby si ve finále vychutnala i do té doby naprosto suverénní Šwiatekovou.

"Je to velký úspěch, užívala jsem si to tu. Mám ráda zápasy na velkých kurtech, byla tu skvělá atmosféra. Věřím, že je přede mnou ještě spousta takových duelů," řekla Krejčíková, která se v žebříčku posune na 16. místo, o jednu pozici před ní je Petra Kvitová, 17. příčka naopak bude patřit Karolíně Plíškové.

Foto: Rula Rouhana, Reuters

Barbora Krejčíková se raduje z titulu v Dubaji

Tímto výkonem se tak zařadila do elitní společnosti Steffi Grafové, sester Sereny a Venus Williamsových a právě Aryny Sabalenkové, což jsou jediné hráčky, které za posledních čtyřicet let zdolaly na jednom turnaji tři nejlepší tenistky planety.

Barbora Krejčíková navázala v Dubaji také na deset let staré vítězství Petry Kvitové.

Barbora Krejčíková v Dubaji
FÁZESOUPEŘKAVÝSLEDEK
fináleŠwiateková (Pol.)6:4, 6:2
semifinálePegulaová (USA)6:1, 5:7, 6:0
čtvrtfináleSabalenková (Běl.)0:6, 7:6, 6:1
2. koloKvitová (ČR)6:3, 6:2
1. koloKasatkinová (Rus.)6:4, 4:6, 7:5

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík