Hlavní obsah

Kvitová zdolala Petkovicovou, Češky vyrovnaly stav Fed Cupu na 1:1

BRNO

Stav fedcuového duelu 1. kola mezi Českou republikou a Německem je po prvním dni vyrovnaný 1:1. V brněnské hale nejdříve prohrála česká tenisová jednička Lucie Šafářová s Annou-Lenou Grönefeldovou hladce dvakrát 2:6. První bod pro české barvy vybojovala Petra Kvitová, která si poradila s Andreou Petkovicovou po setech 6:4 a 6:4.

Foto: David W Cerny, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová se raduje z vítězství nad Andreou Petkovicovou z Německa.

Článek

"Před utkáním jsem se cítila dobře, stejně jako v posledních trénincích. Ale teprve na kurtu, když se projevila i nervozita, jsem poznala, že nejsem ve stoprocentní kondici," uvedla Šafářová po utkání.

Od úvodních míčků hrála nejistě, často chybovala a její údery postrádaly razanci. Na jejím výkonu zřejmě zanechalo stopy horečnaté onemocnění, kvůli kterému v úvodu týdne netrénovala. Hůře běhala a zdálo se, že nestačí kondičně.

Česká tenistka Lucie Šafářová (vpravo) gratuluje Němce Anně-Leně Grönefedlové k výhře.foto: ČTK/Igor Šefr

Ve čtvrté hře navzdory jednomu esu ztratila Šafářová poprvé podání. Grönefeldová vyhrála následky game bez ztráty míčku. Za stavu 1:4 brněnská rodačka zlepšila podání a nutila 66. hráčku světa k většímu pohybu. Díky tomu získala druhou hru, náznak ke zvratu ale Grönefeldová rázně smetla.

"Nebyla jsem schopna se dostat do herní pohody. Byla jsem pomalejší, což moje soupeřka dobře využívala. Nedařilo se mi opřít se do svého servisu," prohlásil Šafářová.

Šafářovou zklamal servis

Do druhého setu vstoupila Němka esem. Šafářová, která je v žebříčku o 20 míst výš, se z kurtu herně vytratila. Jen s námahou odolávala tlaku své soupeřky, která často svou největší zbraň - křížný bekhend ven z kurtu. Na něj nestačila česká hráčka ve většině případů vůbec reagovat. Za stavu 0:3 vyhrála Šafářová dvakrát své podání, ale to bylo z její strany všechno. Zápas zakončila Šafářová dvojchybou.

"Chtěla jsem se opřít o svůj servis, soupeřku brejknout a rozběhat. To se mi ale nedařilo. Naopak jsem byla pod tlakem," komentovala Šafářová příčiny své prohry.

S Grönefeldovou se utkala v lednu v Brisbane a ve třech setech ji porazila. "Po tom zápase v Austrálii jsem očekávala tuhý boj. Proto mě překvapilo, že se mi podařilo vyhrát tak snadno. Snažila jsem se nekazit míče a držet si podání," řekla německá tenistka, která dosud měla s Šafářovou nepříznivou bilanci 1:2.

Kvitová získala pro český tým první bod

"Povinnost vyhrát po porážce Šafářové jsem necítila. Ve Fed Cupu hraji velmi ráda, povzbuzovali mě fanoušci i celý tým, takže se mi hrálo velmi dobře," uvedla devatenáctiletá Kvitová. O svém úspěchu nad soupeřkou, jež je v žebříčku o 19 míst výš, rozhodla soustředěnou hrou, kterou předváděla od úvodních míčků. K sebevědomému výkonu přidala důrazné podání, při němž podle potřeby měnila rotaci i směr. "Myslím si, že jsem podávala velmi dobře a dařilo se mi i takticky podle rad kapitána," dodala Kvitová.

Důležitým okamžikem prvního setu byla za stavu 3:3 sedmá hra. Němka při vlastním podání vedla 40:0, ovšem Kvitová úspěšnými údery s přispěním chyb soupeřky postupně skóre otočila a Petkovicová zakončila game dvojchybou. Do té doby tuhá bitva se začala vyvíjet ve prospěch české hráčky. Kvitová i díky pestřejším úderům a vytrvalému tlaku do soupeřčina bekhendu vyhrála první sadu za 45 minut.

Vítězná gesta Němky nevnímala

V úvodu druhého setu ještě přitvrdila a soupeřku drtila přesnými returny i jistým podáním. Připsala si na své konto další čtyři hry a utkání spělo k rychlému závěru. Houževnatou Petkovicovou ale nepříznivý stav 0:4 nezlomil. "Za tohoto stavu jsem trochu polevila v pohybu nohou a ztratila koncentraci. Špatně jsem se potom dostávala do hry," uvedla Kvitová. Vítězná gesta soupeřky po dobrých míčích prý příliš nevnímala.

Při vlastním podání se rodačka z bosenské Tuzly Petkovicová vrátila k přesné hře z úvodu zápasu a začala Kvitovou prohánět po dvorci. Českou hráčku to na chvíli vyvedlo z míry, ale zvrat nepřipustila díky důraznému podání. Proměnila hned první mečbol, když její druhé podání zahrála Petkovicová do sítě.

"Měla jsem ve Fed Cupu premiéru a byla jsem dost nervózní. Byl to pro mě velice těžký zápas, měla jsem problémy s podáním Kvitové. Věřím, že v nedělním utkání podám lepší výkon," prohlásila dvaadvacetiletá německá reprezentantka.

Fed Cup, 1. kolo:
Česká republika - Německo 1:1
Grönefeldová - Šafářová 6:2, 6:2, Kvitová - Petrkovicová 6:4, 6:4.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová