Hlavní obsah

Výsledky Laver Cup 2022: Turnaj poprvé ovládl tým výběru světa

Aktualizováno

Již 5. ročník mužského tenisové turnaje, ve kterém proti sobě nastupuje tým Evropy a tým zbytku světa, je u konce. Poprvé v krátké historii jej ovládl tým výběru světa. V rámci akce se také se svou fantastickou kariérou rozloučila tenisová legenda Roger Federer, jenž mimo jiné stojí také za samotným vznikem Laver Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Federer s Nadalem si společně zahráli již na Laver Cupu 2017 v Praze.

Článek

Laver Cup se poprvé uskutečnil v roce 2017 v Praze, od té doby se kromě pandemického roku 2020 konal každý rok a pokaždé jej vyhrál tým Evropy. Letos se turnaj, který je věnován tenisovému velikánu Rodu Laverovi, odehraje v londýnské O2 Aréně. Loňský ročník ovládli hráči Evropy jednoznačně 14:1.

Program turnaje a hrací systém

V každém ze tří dnů se odehrají tři zápasy dvouhry mužů a jeden zápas čtyřhry. V rámci prvního dne si tým připisuje za vítězství jeden bod, druhý den se odměna za výhru zdvojnásobí a třetí den je vítězný zápas ohodnocen dokonce třemi body.

Ten z týmů, který jako první dosáhne 13 bodů z maximálně 24 možných, v Laveru Cupu zvítězil. Pokud by v posledním zápase turnaje byl stav nerozhodný, je přidána čtyřhra navíc. Každý zápas je odehrán na 2 vítězné sety, v případě stavu 1:1 o vítězi rozhodne super-tiebreak.

Průběžné výsledky

Hrací denZápasyTým EUTým světa
pátek 23. září14:00 - 20:00 hod.C. Ruud -  J. Sock 6:4, 5:7, 10:710
S. Tsitsipas - D. Schwartzman 6:2, 6:110
pátek 23. září od 20:00 hod.A. Murray - A. De Minaur 7:5, 3:6, 7:1001
R. Federer/R. Nadal - J. Sock/F. Tiafoe 6:4, 6:7, 9:1101
sobota 24. září 14:00 - 20:00 hod.M. Berrettini - F. Auger-Aliassime 7:6 (13:11), 4:6, 10:720
C. Norrie - T. Fritz 1:6, 6:4, 8:1002
sobota 24. záříod 20:00 hod.N. Djokovič - F. Tiafoe 6:1, 6:320
M. Berrettini/N.Djokovič - A. De Minaur/J. Sock 7:5, 6:220
neděle 25. záříod 13:00 hod.M. Berrettini/A.Murray - F. Auger-Alliassime/J. Sock 6:2, 3:6, 8:1003
N. Djokovič - F. Auger-Alliassime 3:6, 6:7 (3:7)03
S. Tsitsipas - F. Tiafoe 6:1, 6:7 (11:13), 8:1003
C. Ruud - T. Fritzxx
celkový počet bodů jednotlivých týmů:813
Sestavy zápasů jsou zveřejněny den předem. Informace postupně aktualizujeme.

Mezi další podmínky specifického turnaje pak patří například pravidlo, že se každý hráč musí během prvních dvou dnů alespoň jednou představit ve dvouhře nebo že čtyři ze šesti hráčů musí nastoupit do čtyřhry, ale jejich vzájemné napárování se nesmí vícekrát opakovat.

Soupisky Týmu Evropy a Týmu světa

Letos to bude vůbec poprvé, kdy bok po boku nastoupí kompletní "velká trojka" (anglicky Big three), která je složená z nejlepších tenisů světa Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Rogera Federera. Právě pro Federera by se mělo jednat o poslední turnaj kariéry. Kapitány týmů jsou velké osobnosti světového tenisu Björn Borg a John McEnroe.

#Tým EvropyTým světa
1Casper Ruud (Nor.)Taylor Fritz (USA)
2Rafael Nadal (Špa.)Félix Auger-Asliassime (Kan.)
3Stefanos Tsitsipas (Řec.)Diego Schwartzman (Arg.)
4Novák Djokovič (Srb.)Frances Tiafoe (USA)
5Roger Federer (Švý.)Alex de Minaur (Aus.)
6Andy Murray (Brit.)Jack Sock (USA)
NMattero Berrettini (It.) náhradníkTommy Paul (USA) náhradník
N 2Cameron Norrie (V. Brit.) náhradníkX
KBjörn Borg (Švé.) kapitánJohn McEnroe (USA) kapitán
ZKThomas Enqvist (Švé.) zástupce kapitánaPatrick McEnroe (USA) zástupce kapitána

Evropský tým ještě doplní Andy Murray, který bývá často přiřazován jako čtvrtý hráč Big three, dále pak aktuální světová dvojka Casper Ruud a Stefanos Tsitsipas. Za tým světa budou k vidění Američané Taylor Fritz, Frances Tiafoe a Jack Sock, dále nastoupí Kanaďan Félix Auger-Asliassime, Argentinec Diego Schwartzman a Australan Alex de Minaur.

Kde sledovat Laver Cup v TV

Pro sledování tohoto turnaje budou muset tenisoví fanoušci zamířit na placený kanál Eurosportu, který svá vysílání nabízí také na webu. V minulých letech bylo možné Laver Cup vidět také na České televizi, letošní ročník ale prozatím v programu zařazen není.

Lístky

Na Laver Cup je možné se podívat také osobně, avšak s lístky neváhejte. Kompletní balíček vstupů na celý turnaj je již vyprodán, na jednotlivé fáze turnaje je k dostání již pár posledních desítek lístků. Úplné informace nejen o vstupenkách najdete na oficiálních stránkách akce.

Historie a zajímavosti o Laver Cupu

Historie turnaje se datuje teprve od zmíněného roku 2017, kdy turnaj vznikl na základě spolupráce managementu Rogera Federera, TEAM8, australské tenisové federace a brazilského byznysmena Jorge Paulo Lemanna.

Laver Cup nese také českou stopu, a to hned dvojí. Jeho první ročník se totiž konal 22. až 24. září v pražské O2 Aréně, a součástí tehdejšího týmu Evropy se stala někdejší česká jednička Tomáš Berdych.

Nejproduktivnějšími hráči historie Laver Cupu jsou se 73% úspěšností Roger Federer a Alexander Zverev. Právě druhý jmenovaný byl ve vítězných týmech všech dosavadních ročníků.

Reklama