Hlavní obsah

Legenda, ale i největší smolař! DelPo řekl s největší pravděpodobností své "Sbohem"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Jeho forhand se často objevuje v sestřizích, on byl a stále je to jeden z nejpopulárnějších chlapíků na okruhu, i kvůli tomu, jak moc je emotivní. Jeho cesta však dospěla ke konci, už asi definitivnímu. Juan Martín del Potro prohrál v prvním kole domácího turnaje v Buenos Aires s krajanem Federicem Delbonisem 1:6, 3:6. Na konci zápasu se opět – jako na tiskové konferenci před utkáním – neubránil slzám.

Foto: Gustavo Garello, ČTK/AP

Juan Martín del Potro po zápasu na domácím turnaji ATP v Buenos Aires.

Článek

Hrál poprvé od března roku 2019 – to dokumentuje, jak moc jeho kariéru ovlivnila zranění. Před pekelnou atmosférou v Buenos Aires, tam, kde to vždy miloval a kde prožil řadu památných bitev na turnajích, ale i v Davis Cupu, jenž tak miloval a ve kterém se dočkal také vítězství.

To, když v roce 2016 v Záhřebu obrátil ze stavu 0:2 zápas s domácí hvězdou Marinem Čiličem a nasměroval svou milovanou Argentinu k titulu.

Na kontě má i jedno grandslamové vítězství, v roce 2009 triumfoval na největším kurtu světa – na stadionu Arthura Ashe v New Yorku. Titulů mohl přidat více, talent na to měl. Byl to však také jeden z největších smolařů, kterého bohužel nepustilo k více úspěchům křehké tělo.

Po 13 letech od triumfu na US Open odehrál možná poslední zápas své kariéry, ač chtěl jet i na turnaj do brazilského Ria, kde věřil, že zažije podobnou atmosféru jako doma. Po zápase s Delbonisem je ale pravděpodobné, že to bylo už opravdové adié vysokého Jihoameričana.

„Je opravdu těžké popsat, jak jsem se dnes cítil na kurtu, měl jsem v sobě tolik emocí. Fanoušci byli úžasní, díky té atmosféře to byl jeden z nejhezčích momentů mé kariéry, právě díky nim," říkal po utkání, ve kterém vzdoroval krajanovi více než 80 minut.

„Bolest v mém koleni je ale stále příliš velká, stále však doufám, že se to zlepší a že se ještě objevím na kurtu," nechal jeho příznivce v naději, že další comeback není úplným science fiction.

Dalším emotivním momentem zápasu byl fakt, že ho vůbec poprvé viděla živě na kurtu jeho maminka Patricia. V hledišti byla mimo jiné také legenda bílého sportu ve své zemi Gabriela Sabatiniová, nebo daviscupový kapitán Argentiny Guillermo Coria.

Zápas označil za speciální – logicky – také jeho soupeř Delbonis. „Dny před ním byly vzrušující a poté, když jsem vstoupil na kurt, který byl úplně plný, tak to byl naprosto úžasný pocit," pochvaloval si jeden z nejemotivnějších momentů kariéry jednatřicetiletý rodák z Azulu.

Kdo ví, třeba se ještě s Del Potrem někdy střetne, teď to ale vypadá, že už jen na nějaké exhibici, a ne v soutěžním klání.

Muchas gracias DelPo!

Reklama