Hlavní obsah

Menstruace v ženském sportu. Tabu, novináři by se na ni měli ptát, říká bývalá česká světová jednička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace ve světě sportu je stále tabuizovaným tématem. Sportovkyně o ní většinou mlčí, málokterá přizná, že její výkon byl ovlivněn právě touto příčinou a novináře ani nenapadne se ptát. Nad tím, zda by se tato situace měla změnit, se v intimním rozhovoru s Lindou Bartošovou zamyslela bývalá světová jednička ve čtyřhře a vítězka Wimbledonu z roku 2019 s parťačkou Sie Šu-wej Barbora Strýcová.

Barbora Strýcová o tématu menstruace v ženském tenise. Nemělo by to být tabu, říká rezolutně.

 
Článek

Téma menstruace v ženském tenise se opatrně naťuklo koncem minulého roku, kdy v listopadu organizátoři Wimbledonu povolili hráčkám barevné spodní kraťasy, aby se během svých dnů nemusely stresovat. Stále se o ní však ve sportovním světě spíše mlčí.

To se snaží změnit kampaň společnosti vyrábějící menstruační kalhotky, která nabídne pohled celkem tří sportovkyň z různých odvětví na toto téma. Jako první se o menstruaci rozpovídala Barbora Strýcová. „Je to těžké. Pamatuju si spoustu zápasů, které ovlivnily právě menstruační bolesti či nálady," říká.

V kariéře prý ale měla to štěstí, že pohyb jí spíše od bolestí pomáhal, ne však vždy. „Zrovna v Římě jsem cítila, že můžu hrát dobře, ale měla jsem dny, kdy jsem nemohla vůbec vstát z postele a bylo mi na zvracení," popisuje trable, se kterými se řada tenistek včetně jí každý měsíc potýká.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Barbora Strycova🐝 (@barborastrycova)

Některé zápasy i prohrála, protože se necítila nejlépe. „Ano, v některých zápasech mi menstruace překazila vítězství," přiznala. Ale nevymlouvá se. „Spíše jsem nebyla v té stoprocentní formě a náladě," říká. Jednou však i navzdory svým dnům dokázala hrát skvěle a vyhrát svůj první turnaj ve dvouhře. „Bylo to v roce 2011. Nepřemýšlela jsem o tom, pak to přešlo a já se dostala do formy, kde jsem se cítila strašně dobře," vzpomíná na turnaj v Québecku.

Téma menstruace je stále tabu, málokterá sportovkyně jej sama otevře a novináři se na něj neptají. „Nevím, zda se stydí zeptat, spousta těch tenistek asi má problém o tom mluvit," zamýšlí se Strýcová, že některé ženy asi nedokážou být tak otevřené, jako ona. Někteří lidé by dotaz mohli považovat za drzý.

Přiznala, že nikdy téma sama neotevřela, možná i z obavy z výhružek. Často se totiž stává, že někteří nespokojení sázkaři nadávají hráčkám za to, že prohrály. Hrozí i to, že by se dalo vypočítat, kdy to na danou hráčku přijde příští měsíc a mohlo by se s tím dále kalkulovat. Přála by si však, aby menstruace nebyla tabu.

Samy hráčky se o tom v šatně normálně baví. Ale záleží prý na národnosti. „Třeba Američanky se o tom nebaví, radši se převlékají na záchodech, aby je nikdo neviděl. Evropanky s tím nemají takový problém," říká bývalá světová jednička ve čtyřhře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Strýcová během zápasu s Karolínou Muchovou v rámci tenisového turnaje v Praze.

Promluvila mimo jiné i o tom, že u sportovkyň není výjimečné, že menstruaci na nějakou dobu ztratí. „Já sama jsem ji ztratila na tři až čtyři měsíce, a to pak není nic moc. Nevíš, kdy to na tebe přijde. Tělo je pak vyčerpané," říká otevřeně s tím, že na fyzickou i psychickou stránku hráček je vyvíjen velký tlak a je náročné se s tím vyrovnat.

Celý rozhovor s Barborou Strýcovou o tématu menstruace najdete zde.

Reklama