Hlavní obsah

Na veteránky při US Open útočily včely, Venus to probralo

New York

Ve čtyřiatřiceti letech už Venus Williamsová není na profesionální tenistku žádnou mladicí. Když ale v pondělí nastupovala na kurt k zápasu prvního kola US Open, mohla si tak připadat. Její soupeřkou totiž byla Kimiko Dateová-Krummová, která svůj první grandslam odehrála na přelomu května a června 1989.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Venus Williamsová uhýbá na US Open včelímu ataku.

Článek
Fotogalerie

V té době ještě nebylo na světě 72 (!) hráček, jež se letos účastní newyorského turnaje. Třiačtyřicetiletá Japonka je totiž bezkonkurenčně nejstarší tenistkou na okruhu WTA. Venus patří z hráček první stovky věkově hned za ní, o šest dnů mladší než Američanka je pak Italka Schiavoneová.

Proti Venus odehrála Dateová Krummová skvělý první set. Ve druhém se ale nechala rozhodit včelou, která na ni těsně před servisem nepříjemně dotírala. S pomocí několika sběračů, ručníků a rakety se bzučící hmyz podařilo asi až po minutě zpacifikovat. Náletů včely však nezůstala ušetřena ani starší ze sester Williamsových. Možná za něj ale byla nakonec i ráda a brala ho jako signál k obratu.

Japonská čtyřicátnice ale nesložila zbraně a ve třetím setu ještě vytvořila zajímavou zápletku. „Mám ke Kimiko obrovský respekt. Když ji vidím, říkám si, že můžu hrát ještě deset let," usmívala se Venus po výsledku 2:6, 6:3, 6:3.

Dateová zářila v éře, které dominovaly Grafová, Selešová, Sánchezová-Vicariová... Dotáhla to až na 4. místo světového žebříčku. Zahrála si semifinále Australian Open, Roland Garros i Wimbledonu. A pak náhle čtyři dny před 26. narozeninami ohlásila ‚konec kariéry'.

Velký comeback v sedmatřiceti

V roce 2001 se vdala za německého automobilového závodníka Michaela Krumma a nic nenasvědčovalo jejímu návratu na kurty. Ženský tenis se mezitím proměnil, zrychlil a opanovala ho nová jména: Hingisová, Davenportová, Heninová, sestry Williamsovy. V sedmatřiceti však Japonka dostala bláznivý nápad a rozhodla se pro velký comeback. „Moje tělo drží, zranění se mi vyhýbají, tak proč sedět doma?" vyhlásila žena, která už má věk, v němž její bývalé kolegyně obrážejí veteránské exhibice.

A aby toho nebylo málo, Dateová Krummová si v New Yorku naplánovala boj na dvou frontách. Hraje totiž i čtyřhru, pro níž partnerky loví v českých vodách. Letos si už zahrála s Karolinou Plíškovou, v Cincinnati postoupila do semifinále po boku Andrey Hlaváčkové a na grandslamy je domluvená s Barborou Záhlavovou-Strýcovou. „Mám z Kimiko skvělý pocit. Někdy se spolu bavíme o našich dvouhrách, ale je to spíš jen výjimka," tvrdila její česká spoluhráčka.

Reklama

Související témata: