Hlavní obsah

Naprostá převaha a pak polibek do nebe. Sabalenková připomněla tátovo přání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva grandslamové tituly do pětadvaceti. Společný sen, který sdílela se svým otcem, zmínila úspěšná obhájkyně titulu v ženské dvouhře na Australian Open Aryna Sabalenková. Běloruská tenistka nedala ve finále pražádnou šanci Číňance Čeng Čchin-wen. Za 77 minut bylo hotovo – 6:3, 6:2.

Foto: Issei Kato, Reuters

Běloruska Aryna Sabalenková při svém ohlasu po obhajobě titulu na Australian Open.

Článek

Melbourne bylo svědkem jednoho z nejdominantnějších pochodů za grandslamovým titulem v tomto tisíciletí. Sabalenková během celého turnaje neztratila ani set. A pouze Američanka Coco Gauffová proti ní uhrála více než pět gamů… Poslední tenistkou, která na Australian Open obhájila titul, byla přitom krajanka letošní šampionky Victoria Azarenková v roce 2013.

„Dva fantastické týdny,“ zářila Sabalenková poté, co na cestě k trofeji přemohla i dvě Češky Brendu Fruhvirtovou a Barboru Krejčíkovou. Aktuální fazona běloruské sirény byla trochu moc i na nervózní čínskou soupeřku, která spáchala šest dvojchyb, ale v nové verzi světového žebříčku se posune na sedmé místo.

Staronová šampionka přibrzdila pouze dvakrát. Poprvé ve druhém setu, když utkání přerušili propalestinští demonstranti a musela je vyvést ochranka. A pak při mečbolech v posledním gamu. Proměnila při svém podání až pátý. „Nějak to na mě dolehlo, není jednoduché udržet nervy,“ řekla Sabalenková, která však své výkony ustálila natolik, že už rezignovala na služby sportovního psychologa.

Loni po premiérovém titulu z grandslamu hrála semifinále v Paříži i ve Wimbledonu, finále na US Open. Tak konzistentní formu žádná jiná hráčka neměla. „Na kurtu neblázním a snažím se nic neuspěchat. Začala jsem se víc soustředit na věci, které můžu zlepšit. A beru to pěkně bod po bodu,“ prohlásila Sabalenková, jež bezprostředně po vítězství zvedla ruce k nebi a poslala do něj symbolický polibek věnovaný otci Pavlovi, jenž zemřel ve 43 letech v roce 2019.

„S tátou jsme měli sen, že do pětadvaceti vyhraju dva grandslamy,“ prozradila Běloruska v dokumentu Breakpoint, který je k vidění na Netflixu. A jelikož má ve 25 splněno, může se soustředit na další cíl, jejž si vytyčila se svým mentorem a vzorem. Světovému žebříčku už kralovala loni na podzim na osm týdnů. Po melbournské obhajobě ztrácí na první pozici, kterou drží Polka Iga Šwiateková, 895 bodů.

„Snažím se bojovat, protože můj táta chtěl, abych byla jedničkou. Dělám to pro něj, tohle vědomí mi pomáhá být silná,“ řekla ztepilá šampionka.

Reklama