Hlavní obsah

Nedělej to. Poslanec varoval šampionku US Open před koučem z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud se se asi ještě nikdy nestalo, aby se řešila otázka trenéra profesionální tenistky na nejvyšší politické úrovni. Leč napjatá doba přináší nové nepoznané zkušenosti. Do tématu kolem angažmá nového kouče šampionky US Open Emmy Raducanuové se vložil i poslanec britského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Emma Raducanuová vzbudila výběrem nového kouče rozpaky.

Článek

Bizarní koloběh trenérů 19leté hráčky nabral další nečekaný obrat. Loňská šampionka z Flushing Meadows v tomto ohledu překvapila hned po svém životním triumfu loni v New Yorku, kdy se rozešla s Andrewem Richardsonem, jenž ji k senzačnímu triumfu dovedl.

Následně střídala období bez kouče a angažmá nových trenérů, která však rychle ukončovala. Naposledy se v dubnu rozešla s úspěšným Němcem Torbenem Beltzem. Před startem již probíhajícího turnaje ve Washingtonu začala spolupracovat s Rusem Dmitrijem Tursunovem.

S ním přitom nedávno ukončila spolupráci jiná elitní hráčka Anett Kontaveitová s odůvodněním, že Tursunov má v důsledku války na Ukrajině coby Rus problémy s vízy v řadě zemí světa a nemůže ji tudíž na některých turnajích doprovázet.

Raducanuová se po titulu na US Open stala v Británii prvotřídní celebritou a část jejích krajanů nyní těžce nese, že by s jejím jménem měl být spojen člověk z Ruska, které je kvůli krvavé invazi na Ukrajinu v západním světě v nemilosti a izolaci.

Před angažováním Tursunova ji varovali i přední politici v čele s poslancem Chrisem Bryantem, jenž šéfuje nadstranické parlamentní skupině pro záležitosti Ruska.

„Kreml tohle zneužije ve své propagandě. Bude to vydávat jako důkaz, že Spojenému království je ve skutečnosti válka na Ukrajině ukradená. Bude to velká ostuda pro Emmu, pokud do něčeho takového půjde," varoval poslanec v rozhovoru pro britský list Telegraph.

„Naléhám na to, aby přinejmenším odsoudila Putinovu barbarskou válku," dodal Bryant. Jeho slova obratem ruská média označila za "rusofobii"

V Británii už si v tomto ohledu nedávno užili své, protože i přes zákaz startu ruských tenistů ve Wimbledonu se nakonec z titulu radovala moskevská rodačka Jelena Rybakinová v barvách Kazachstánu. K nijak neskrývané škodolibé radosti Rusů, kteří triumf vydávali za jejich vlastní, protože Rybakinová v minulosti Rusko reprezentovala a je odchovankyní tamního systému.

Celý humbuk kolem Tursunova ale možná brzy vyprchá. Tenisový novinář Ben Rothenberg v neděli upřesnil, že Raducanuová zaměstnala Tursunova ve Washingtonu jen na krátkodobou zkoušku. Na turnaj v Torontu už má kouč údajně z předchozí doby dohodnutý jiný závazek.

Zajímavé každopádně je, že již zmíněná Kontaveitová uvedla, že s ní Tursunov v březnu do USA kvůli problémům s vízy cestovat nemohl, zatímco s Raducanuovou do zámoří odcestoval.

Reklama

Související témata: