Hlavní obsah

Nejlepší finále všech dob? Borg a McEnroe psali na trávě dějiny

Marek BurkertSport.czPrávo

Komu se poštěstí, aby o něm natočili film. A k tomu ještě celkem povedený. Málokdy je ale předmětem zájmu filmařů jeden konkrétní zápas. Finále Wimbledonu 1980 mezi Björnem Borgem a Johnem McEnroem si však pozornost bez debat zaslouží. I když od něj v neděli uplynulo už 40 let.

Foto: Sport.cz

Finále Wimbledonu 1980 mezi Johnem McEnroem (vlevo) a Björnem Borgem.

Článek

"Nejslavnější a nejpamátnější zápas ze všech. Pořád se mě na něj lidé ptají, stokrát víc než na ty ostatní," řekl McEnroe v roce 2017 při své návštěvě Prahy.

Tehdy jako kapitán v prvním ročníku Laver Cupu vedl výběr světa. A na lavičce Evropy seděl Borg. Jakoby snad jejich rivalita měla být věčná.

V červenci 1980 se svět těšil na střet dvou odlišných tenisových osobností. Říkalo se jim 'Oheň a Led'. Přitom Borg se coby teenager choval velmi podobně jako McEnroe. Nadával soupeřům i divákům, rozhodčím i trenérům, pořád mlátil raketou.

Nedávat najevo emoce

Švédský daviscupový kapitán Lennart Bergelin ale rozpoznal Borgův talent a taky nevycválaného mladíka dokázal zkrotit. Pak už nebylo znát, zda švédský idol vede, či prohrává, jak se cítí, jestli prožívá radost nebo smutek. Pořád měl totiž jeden a ten samý netečný výraz.

Kolem dlouhovlasého Borga se rojily davy fanoušků, takže na turnajích celé dny kromě tréninků a zápasů trávil zavřený na pokoji. Když z něj vyšel, seřezal soupeře a zase za ním zacvakly dveře.

V osmnácti ovládl jako nejmladší hráč v historii French Open, o rok později získal Davis Cup ve finále proti Československu. "Neměli jsme proti němu žádnou, ale vůbec žádnou šanci," uznal Jan Kodeš.

Švédský král na anglickém trůnu

V roce 1976 vyhrál Borg poprvé Wimbledon. A pak znovu v letech 1977, 1978, 1979. O pět let mladší McEnroe chtěl švédského krále v roce 1980 za každou cenu svrhnout z anglického trůnu.

Borg ztratil cestou do finále dva sety, McEnroe tři. Ale věřil si, i když ho při nástupu na centrkurt přivítal pískot a bučení.

Američan totiž odmítal, že je tenis gentlemanským sportem. Choval se i v Londýně jako rozmazlený fracek, sprostě okřikoval sudí i diváky, ječel na soupeře.

Jenže když za 24 minut získal první finálový set v poměru 6:1, publikum zbystřilo.

"Borg ale nehnul brvou, nevypadalo to, že je nějak zaskočený," divil se McEnroe.

Od druhé sady jeho útočný styl přestával fungovat, Borg totiž přečetl levácký servis, soupeře lákal na síť a prohazoval obouručným bekhendem, který si osvojil ještě v době, kdy hrával hokej. Rány z něj byly tvrdší, ale i přesnější.

Američan byl v provazech

Zato McEnroe vůbec nevěděl, jak reagovat a zápas mu utíkal pod rukama. Druhou sadu ztratil v poměru 5:7, třetí 3:6 a ve čtvrté vedl Borg 5:4 a 40:15 při vlastním podání.

Kouč Bergelin a Švédova rumunská snoubenka Mariana Simionescuová se na sebe v lóži usmívali. Formalita. Tohle už přece Björn zvládl tolikrát. O to větší byl následný šok.

"Byl jsem v provazech, ale v těchto momentech se někdy stává, že vám zbystří smysly," řekl McEnroe.

První mečbol odvrátil prohozem po lajně, druhý v přestřelce na síti, kde byl rychlejší. Najednou bylo vyrovnáno a za další dva gamy se šlo do tie breaku, jednoho z nejpamátnějších v tenisových dějinách.

A McEnroe v něm odvracel další mečboly: skvělým volejem po Borgově vynikajícím returnu, prohozem, po němž Švéd marně skákal a následně předvedl Newyorčan na síti svou magickou levačku.

O den později vyšly v novinách články, jak se nad wimbledonskou trávou slétali i andělé, aby viděli historickou podívanou.

Sedm odvrácených mečbolů

McEnroe odvrátil ve druhé sadě celkem sedm mečbolů, z toho pět v tie breaku, který ovládl v poměru 18:16. Fanoušci byli u vytržení, z nesympatického amerického spratka se stal během chvíle miláček tribun.

"Myslel jsem v tu chvíli, že ho mám, že končí," tvrdil McEnroe, jenž vyhrál při Borgově podání první dva míčky páté sady.

"Ztracený čtvrtý set, to byla nejhorší chvíle mojí kariéry. Deset minut jsem to rozdýchával," přiznal Borg. Ale nedal na sobě klasicky nic znát.

"Hlavně ale začal neuvěřitelně servírovat. Už jsem se nechytal. A moje nadšení polevovalo," řekl McEnroe.

Ve 14. hře rozhodující sady se dostal pod tlak. A osmý mečbol už Borg proměnil. Až skoro po čtyřech hodinách zápasu ze sebe mohl shodit masku. S extatickým výrazem padl na kolena a zavřel oči. Pátý titul z wimbledonské trávy v řadě byl jeho.

"Cítil jsem se naprosto zoufalý, ale tak aspoň to byl historický zápas," povzdechl si McEnroe.

O dva měsíce později Borga porazil ve finále US Open a v roce 1981 konečně i ve finále Wimbledonu.

Borga si zahrál jeho syn

Kolem zápasu z roku 1980 ale vznikla mnohem větší legenda, což potvrdil i film dánského režiséra Januse Metze s všeříkajícím názvem Borg/McEnroe, který se v roce 2017 natáčel i v Praze na Štvanici.

Borgovu divočejší verzi v něm hraje jeho syn Leo, v dospělém podání pak švédský herec Sverrir Gudnason, McEnroea s přehledem vystřihl hvězdný Shia LaBeouf známý z Indiana Jonese i Transformers.

"Viděl jsem to, ale neudělal jsem si názor," hudral McEnroe.

"Mně se film líbil, i když je to samozřejmě fikce. Je trochu zvláštní vidět svou postavu na plátně, přijdu si u toho trapně," tvrdil Borg.

Mnohem líp se dozajista cítí, když se dívá na dokumentární záběry z 5. července 1980. Z tenisového finále, na které se nezapomene.

10 nejpamátnějších grandslamových finále
Wimbledon 1980
Borg-McEnroe 1:6, 7:5, 6:3, 6:7 (16), 8:6
French Open 1984
Lendl-McEnroe 3:6, 2:6, 6:4, 7:5, 7:5
French Open 1985
Evertová-Navrátilová 6:3, 6:7, 7:5
US Open 1988
Wilander-Lendl 6:4, 4:6, 6:3, 5:7, 6:4
French Open 1992
Selešová-Grafová 6:2, 3:6, 10:8
Wimbledon 2001
Ivaniševič-Rafter 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7
Wimbledon 2008
Nadal-Federer 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (6), 9:7
Wimbledon 2009
Federer-Roddick 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6, 16:14
Australian Open 2012
Djokovič-Nadal 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5
Wimbledon 2019
Djokovič-Federer 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3)

Reklama