Hlavní obsah

Němky věří v odplatu. Už se chtějí zbavit české noční můry

Praha

Ať byly v sebesilnější sestavě, stejně nakonec neměly šanci. Čtyřikrát od roku 2010 se německé tenistky utkaly ve Fed Cupu s týmem kapitána Petra Pály, čtyřikrát oplakaly porážku. Že by s novým názvem soutěže konečně nazrál čas na vendetu?

Foto: Petr Horník, Právo

Němka Angelique Kerberová doufá proti Češkám v odplatu.

Článek

Od chvíle, kdy Pála zasedl na kapitánskou sesli, je bilance českého týmu proti Němkám jednoznačná. 3:2 v Brně v 1. kole 2010, 4:1 o dva roky později ve stejné fázi ve Stuttgartu, 3:1 v pražském finále 2014 a konečně 4:1 znovu ve stuttgartském semifinále 2018.

„S Češkami už jsme hrály tolikrát a pokaždé to bylo hrozně složité. Odplata? Uvidíme, tréninky jsme tady měly každopádně dobré," řekla zkušená Angelique Kerberová, trojnásobná grandslamová vítězka a ve 33 letech nejstarší členka top 15.

České tenistky chtějí dobýt Prahu. Touží po dalším úspěchu v týmové soutěžiVideo: Sport.cz

Německý kapitán Rainer Schüttler je před pondělním zápasem s domácími favoritkami o něco odvážnější.

„Skupina je extrémně těžká, ale naší výhodou je, že nehrajeme doma a nebude na nás takový tlak. Ukážeme, jak nebezpečný tým jsme," věří někdejší pátý singlista světa.

Očekávaný souboj týmových jedniček bude pro Kerberovou a Barboru Krejčíkovou každopádně premiérou.

„Je to tak, nikdy jsme spolu nehrály, ani netrénovaly. Asi chvilku potrvá, než zjistíme, co na tu druhou platí," usmála se Kerberová, která před sedmi lety sehrála v Praze s Petrou Kvitovou jeden z nejlepších a nejdramatičtějších zápasů v celé historii Fed Cupu.

„Kerberovou moc neznám, ale Katka (Siniaková) s ní hrála sedmkrát (s bilancí 1:6), tak mi něco poradí," věří Krejčíková. „Proti levačkám se mi ale obecně hraje dobře. Mají určitě nějaké typické věci, ale já to pak na kurtu moc nerozlišuju," věří si česká jednička.

České tenistky vyzkoušely centrkurt v O2 areně. Barbora Krejčíková si ho pochvalovalaVideo: Sport.cz

O tom, jak dobrý je Pálův tým, se v minulosti několikrát přesvědčila i 34letá Andrea Petkovicová, která se loni představila na pražské Štvanici v rámci exhibičního turnaje Tipsport Elite Trophy.

„Bylo to skvělé! Hrála jsem za růžový tým a vyhrály jsme... Když jsem pak viděla, jak ten klub (I. ČLTK) funguje, tak jsem pochopila, proč je Česko tenisovou velmocí. Na každém kurtu hrály dvanáctileté děti pomalu líp než já..." vykládala Petkovicová. „Bylo mi jasné, že kdokoli tady vyhraje domácí mistrovství, tak může být rovnou v top 20, nebo spíš v top 10. Jste trochu jako fotbalový Bayern Mnichov. Vypadne vám pět hráček, ale stejně postavíte silnou sestavu."

Němky si sice hrají na outsiderky, ale i jejich síla je nepopiratelná. „Krejčíková letos vyhrála French Open, takže určitě ví, jak hrát pod tlakem. Ale já jsem připravená a těším se na ni," prohlásila s úsměvem matadorka Kerberová.

Vyhrají české tenistky Pohár Billie Jean Kingové?
ano
72,6 %
ne, skončí ve finále
5,6 %
ne, skončí v semifinále
14,2 %
ne, nepostoupí ze skupiny
7,6 %
Celkem hlasovalo 10173 čtenářů.

Reklama

  Medveděv - Lehečka zítra 11 : 00
20240502T11 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka