Hlavní obsah

Neohrožená Linda. Nosková zažije v Paříži velkou premiéru

Obhájkyně loňského titulu Barbora Krejčíková nehrála tři měsíce zápas, světová osmička Karolína Plíšková se krok po kroku snaží přiblížit formě před zraněním, dvaatřicetiletá Petra Kvitová na posledních třech turnajích skončila v prvním kole a finalistka z roku 2019 Markéta Vondroušová léčí pochroumané zápěstí. Vyhlídky českých tenistek na letošním French Open nejsou moc růžové. Před čtvrtečním losem ale jedna dobrá zpráva přece jen přišla. Kvalifikací se do hlavní soutěže grandslamu poprvé probila sedmnáctiletá Linda Nosková.

Foto: Twitter @perdazd

Linda Nosková na archivním snímku

Článek

V prvním kole slečna z Valašska porazila Rusku Blinkovovou, následně přemohla Švýcarku Perrinovou a nakonec si poradila 6:3, 6:2 i se Slovenkou Šramkovou. Za pár dnů tak čeká Noskovou velký debut v pavouku dvouhry na French Open.

Pro vnímavější pařížské publikum ale Nosková není novým jménem. Loni k dvojnásobnému triumfu Krejčíkové v singlu a deblu připojila české vítězství i v juniorské dvouhře.

"Byl jsem se tam podívat na její zápas a líbilo se mi, jak to ustála. Takže budeme mít další skvělou hráčku," prorokoval dvojnásobný šampion z pařížské antuky Jan Kodeš.

Nosková tenisově vyrůstala v klubu Na Dolině v beskydských Trojanovicích, později spolupracovala i s matkou Martiny Hingisové Melanií Molitorovou, aktuálně ji na souboje s elitou připravuje bývalý kouč Tomáše Berdycha, či Karolíny Plíškové Tomáš Krupa.

„Pořád je to ještě juniorský tenis. Jsou tam občas propady, které starší hráčky už nemají, nebo jich mají málo. Vypadnete na pár minut, ztratíte čtyři gamy a zápas je ztracený. Nejtěžší práce je tohle eliminovat," řekl před pár týdny pro Sport.cz Krupa.

V dubnu ovládla Nosková turnaj ITF ve Francii a do konce roku si dala za úkol být v první stovce.

"Trochu odvážný plán," tvrdil Krupa. "Pořád je jí jen 17. Jde o to, aby sbírala zkušenosti, zlepšovala se. Tento rok by ještě nemělo být cílem umístění," myslí si kouč.

Ve virtuálním světovém žebříčku je Nosková po úspěšně zvládnuté kvalifikaci 183., o šest míst před svou také 17letou jmenovkyní Lindou Fruhvirtovou, která už si zahrála i v českém týmu na Billie Jean King Cupu. K premiéře v grandslamové hlavní soutěži se ale ještě nedostala. V Paříži vypadla ve druhém kole kvalifikace těsně se Slovenkou Kužmovou.

Obdivovatelka Sereny Williamsové Nosková už má ale možnost udělat další krok k vysněným cílům.

„Linda je spíš introvert, moc toho nenamluví. Někdy se jí musím cíleně zeptat, abych měl zpětnou vazbu. Ale já jsem na to zvyklý. Tomáš Berdych toho taky moc nenamluvil, ale hlavně makal," tvrdí trenér talentované tenistky.

Reklama