Hlavní obsah

Neúcta k tenistkám. Kritika sílí, světová jednička se opřela do WTA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po brutální výhře 6:0, 6:1 nad Mariou Sakariovou si mohla pískat. Místo toho se ale světová jednička Aryna Sabalenková pustila do kritiky Ženské tenisové asociace (WTA). I kvůli úrovni kurtů na Turnaji mistryň v Cancúnu.

Foto: Profimedia.cz

Světová jednička Aryna Sabalenková se ostře vyjádřila na adresu WTA

Článek

Do okouzlujícího letoviska na pobřeží Karibiku byla přehlídka nejlepších tenistek světa přidělena na poslední chvíli, ačkoli WTA měla i nabídku z Česka a ze Saúdské Arábie. Promotér Tomáš Petera označil vedení asociace za diletantské a dění v Mexiku mu dalo za pravdu. Místní pořadatelé sice na poslední chvíli uvedli areál do hratelného stavu, ale od Turnaje mistryň se přece jen očekává trochu jiný level.

„Upřímně řečeno, je to další úroveň neúcty ze strany WTA k hráčkám. Někdy se na tomto kurtu při pohybu necítím bezpečně. Takovou úroveň od Turnaje mistryň neočekávám. Čelím výzvě, že se musím naučit rychle přizpůsobit podmínkám. Ale opakuji, že tohle se mi nelíbí,“ prohlásila Běloruska Sabalenková.

Z povrchu, který byl v Cancúnu instalován na poslední chvíli, nebyla vůbec nadšená ani Jelena Rybakinová z Kazachstánu, která na úvod ve skupině prohrála s Američankou Jessicou Pegulaovou 5:7, 2:6.

„Celkově to tady není snadné. Všichni se trápí, ale snaží se ze sebe vydat to nejlepší. Nejsem moc spokojená s podmínkami a uspořádáním turnaje,“ postěžovala si Rybakinová, která nedávno kritizovala WTA i kvůli nejasným pravidlům ohledně volného losu v úvodním kole pro turnaj v Tokiu. Vedení organizace dokonce označila za klauny.

„O kurtu se mi moc mluvit nechce. Ale samozřejmě to není dobré. Všechno bylo pozdě a nebyl čas něco opravit. Odrazilo se to i na kvalitě zápasu,“ tvrdila Ruska reprezentující Kazachstán.

O zvláštním napětí mezi nejlepšími tenistkami a WTA mluvil v rozhovoru pro Sport.cz i kapitán českého týmu pro Billie Jean King Cup Petr Pála.

„Nespolupráce mezi WTA a ITF je velice zvláštní, protože mezi ITF a ATP to funguje. Laver Cup a Davis Cup jsou součástí dohody. Balon je podle mě spíš na straně WTA, ale holky, které jsou vepředu, si to musí vyřídit. Ozvat se a trochu si dupnout,“ řekl Pála, který s trochou nervozity vyhlíží, v jakém stavu přiletí z Mexika Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková na finálový turnaj BJKC do Sevilly (7.–12. listopadu). „Z Guadalajary do Číny, pak zase do Cancúnu a potom je na programu Sevilla. Ty organizace holkám dávají hrozné kapky,“ postěžoval si kapitán.

Rozpaky provázely i předchozí rozhodnutí odehrát Turnaj mistryň 2021 v Guadalajaře a loni v texaském Fort Worth. V Cancúnu ale tenisovým hvězdám evidentně dochází trpělivost.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro zítra 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime zítra 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová zítra 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová