Hlavní obsah

Nevídané trápení tenisové superstar. Konec Federera, narození syna a Nadal na kurtech hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je absolutní legendou ve svém oboru. Španělská hvězda Rafael Nadal už více než dvacet let dokazuje tenisovému světu, že nemožné neexistuje. Na svém kontě má rekordních 22 grandslamových titulů, z toho čtrnáct z French Open, a celou řadu dalších rekordů. Nejkrásnějším dnem jeho života se ale stal osmý říjen loňského roku, kdy jeho manželka Francisca přivedla na svět syna Rafaela. Prakticky přesně od tohoto období se však začala psát na poměry mallorského rodáka velmi bídná část jeho tenisové kariéry.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Rafael Nadal marně hledá formu

Článek

Rok 2022 si Rafael Nadal mohl odškrtnout jako maximálně úspěšný. Aspoň jeho první polovinu. K dvaceti grandslamovým titulům přidal další dva. Po parádním výkonu triumfoval na Australian Open, druhý "povinný" přidal na Roland Garros. K tomu ovládl dva menší podniky v Melbourne a Acapulku.

A tím to nekončilo. Finále v Indian Wells a semifinále Wimbledonu dávala fanouškům španělského démona naději, že kariéra 36leté legendy zdaleka nekončí. Právě turnaj v All England Clubu, kde jeho boj o finále s Kyrgiosem zastavilo zranění, jako by ale načal novou Nadalovu životní kapitolu.

Její první významnou část napsal pátý ročník Laver Cupu, na kterém se s veleúspěšnou kariérou loučil velký Nadalův kamarád a rival Roger Federer. Další a o mnoho veselejší okamžik přišel o čtrnáct dní později, kdy Nadalova manželka Maria Francisca přivedla na svět syna Rafaela.

"Pokud vše půjde dobře, budu otcem. Nevím, jak to změní můj život, ale neočekávám, že to změní mou profesionální kariéru," říkal krátce před radostnou novinkou Nadal. I přes určité zdravotní trable při porodu vše naštěstí proběhlo bez problému a španělský šampion se mohl znovu vrhnout na kurty.

Ať již je to shodou okolností, či vedlejšími vlivy, od ukončení kariéry Rogera Federera a narození syna je Nadal jen stínem dřívější mašiny na výhry.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Španělský tenista Rafael Nadal vstoupil do nové sezony porážkou.

Na Masters v Paříži skončil v prvním kole, tradiční trápení si prožil na Turnaji mistrů, kde si připsal jedinou výhru, na United Cupu se sklonil jak před Norriem, tak i De Minaurem. „Nebylo to tak šílené, ale je fakt, že musím být lepší. Je třeba, abych hrál agresivněji a bez výkyvů, hledal důvody porážky s Britem Norriem Rafa.

Z posledních sedmi zápasů tak Nadal vyhrál pouze jediný. Stalo se na Turnaji mistrů proti Ruudovi, který však už v té době měl jistý postup do semifinále. Další turnaj před Australian Open Nadal již neplánuje, do prvního grandslamového podniku roku, který začíná 16. ledna, tak poprvé v kariéře půjde bez jediné výhry.

Nadalovy výsledky od US Open
TURNAJFÁZESOUPEŘ
US OpenosmifináleTiafoe (USA)
Paříž1. koloPaul (USA)
Turnaj mistrůskupina (2 porážky)Fritz (USA), Auger-Aliassime (Kan.)
United Cupskupina (2 porážky)Norrie (V. Brit.), De Minaur (Aus.)

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík