Hlavní obsah

Ukrajinka nenastoupila k zápasu s Běloruskou. Po rozhovoru s šéfem WTA ji zachvátila panická ataka

Ukrajinská tenistka Lesja Curenková nenastoupila k utkání 3. kola turnaje v Indian Wells proti světové dvojce Aryně Sabalenkové. Jak později přiznala, mohl za to rozhovor s šéfem WTA Stevem Simonem. Třiatřicetiletá rodačka z ukrajinského Volodymyrce byla dle svých slov šokována tím, co jí Američan Simon řekl, a před zápasem s Běloruskou ji zachvátila panická ataka.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská tenistka Lesja Curenková v akci. Archivní foto

Článek

Curenková zůstala opařená z toho, jaký má ředitel WTA Simon postoj vůči ruským a běloruským hráčkám navzdory tomu, že Rusko za podpory Běloruska už více než rok pustoší svou armádou její rodnou Ukrajinu.

Ukrajinka tak na poslední chvíli odstoupila z třetího kola v Indian Wells. Odvolala se přitom na svůj zhoršený psychický stav, který měl zapříčinit její rozhovor s šéfem WTA. „Byla jsem naprosto šokována tím, co jsem slyšela. Řekl mi, že on sám válku nepodporuje, ale pokud ji podporují hráči z Ruska a Běloruska, pak je to pouze jejich vlastní názor a názor ostatních by mě neměl rozčilovat," zlobí se 95. hráčka žebříčku Curenková.

Simon měl Curenkové sdělit také své přesvědčení o tom, že tenisté z Ruska a Běloruska budou hrát na olympijských hrách v Paříži v roce 2024. „Šokovalo mě to a už v posledním zápase (2. kolo v Indian Wells proti Donně Vekičové) se mi hrálo neuvěřitelně těžko," přiznala čtvrtfinalistka z US Open 2018.

„Když jsem měla jít na kurt (proti Sabalenkové), dostala jsem panickou ataku, a prostě jsem tam nemohla dojít. Jen jsem se psychicky zhroutila, abych byla upřímná," prozradila Ukrajinka proč nehrála. Sabalenková tak postoupila v turnajovém pavouku dál bez boje a v osmifinále se utká s Barborou Krejčíkovovu.

Šéf WTA se kvůli svým slovům v rozhovoru s Curenkovou dostal pod tvrdou palbu kritiky. „I další lidé byli v šoku z toho, co mi Simon řekl. Požádali jsme o uspořádání konferenčního hovoru s představenstvem WTA, abychom položili otázku, jak může být člověk jako Steve Simon lídrem ve WTA, a co bychom s tím měli dělat," dodala Curenková.

K situaci už se vyjádřili také představitelé WTA, kteří mají pro psychické rozrušení ukrajinské hráčky pochopení, pozici svého šéfa ale hájí. „V první řadě uznáváme emoce, které Lesja a všichni naši ukrajinští sportovci během tohoto velmi obtížného období prožívají a nadále zvládají. Jsme svědky pokračující strašlivé války, která nadále přináší nepředvídatelné okolnosti s dalekosáhlými důsledky, které ovlivňují svět..." stojí v prohlášení.

„WTA podporuje Ukrajinu a důrazně odsuzuje činy ruské vlády...Základní princip WTA ale zajišťuje, aby se tenisových akcí mohli účastnit všichni sportovci na základě svých výkonů a bez jakékoliv formy diskriminace a aby nebyli postiženi rozhodnutími učiněnými vedením jejich země," stojí v prohlášení ženské tenisové asociace.

Reklama

Související témata: