Hlavní obsah

Radikální rozhodnutí tenisového krále: Očkování? Radši obětuju grandslamy, říká Djokovič

Aktualizováno

Světová tenisová jednička Novak Djokovič v rozhovoru pro BBC uvedl, že raději vynechá další grandslamové turnaje, než by se nechal donutit k očkování proti koronaviru. Čtyřiatřicetiletý Srb nechce být spojován s antivaxerským hnutím, ale věří ve svobodu volby jednotlivce.

Foto: Christopher Pike, Reuters

Novak Djokovič dál odmítá očkování.

Článek

Neočkovaný Djokovič byl v lednu deportován z Austrálie po jedenáctidenních tahanicích, během nichž mu byla dvakrát zrušena víza a několik nocí strávil v detenčním hotelu pro imigranty. Nedostal tak možnost obhajovat na Australian Open loňský titul a zaútočit na rekordní 21. grandslamový triumf, který nakonec získal jeho letitý rival Rafael Nadal ze Španělska.

Vzhledem k pokračující pandemii není vyloučeno, že očkování bude podmínkou i pro start na dalších letošních grandslamech a jiných turnajích. "Ano, to je cena, kterou jsem ochoten zaplatit," odpověděl Djokovič na otázku, zda kvůli svému postoji obětuje účast na Roland Garros či ve Wimbledonu.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Novak Djokovič v letadle při cestě z Austrálie do Srbska.

"Rozhodnutí, která mají vliv na mé tělo, jsou pro mě důležitější než tituly nebo cokoli jiného. Snažím se být v souladu se svým tělem, co nejvíce to jde," uvedl Djokovič. "Vždy jsem se hodně zajímal o zdraví, duševní pohodu či výživu," připomněl bělehradský rodák. Dodal, že na jeho rozhodnutí neočkovat se mělo částečně vliv i to, jaký pozitivní dopad na jeho kariéru měly změny stravy a spánku.

Z Austrálie byl Djokovič definitivně vyhoštěn poté, co ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil jeho víza kvůli obavám, že by tenistova přítomnost v zemi mohla povzbudit odpůrce očkování. V rozhovoru s BBC nicméně Djokovič odmítl nálepku antivaxera. "Nikdy jsem nebyl proti vakcinaci. Ale vždy jsem podporoval svobodu vybrat si, co si dáváte do svého těla," řekl jeden z nejlepších tenistů historie, jenž byl očkován v dětství.

Svou vakcinaci proti covidu-19 Djokovič pro budoucnost nevyloučil. "Udržuju si otevřenou mysl. Chápu, že všichni na světě se maximálně snaží virus zvládnout a doufejme, že brzy bude (pandemie) konec," uvedl vítěz 86 turnajů ATP Tour.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Novak Djokovič v akci (archivní foto).

Na okruh by se měl Djokovič vrátit příští týden v Dubaji, kam očkování nepotřebuje.

Reklama

Související témata: