Hlavní obsah

O level výš. Čahoun Menšík chce doma ukázat australskou formu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem ještě jako sedmnáctiletý absolvoval Jakub Menšík nováčkovské rituály na daviscupové baráži v Portugalsku. Ve Vendryni už je ale pobaveně sledoval jako stálý člen týmu, který se o víkendu utká o postup v kvalifikaci s Izraelem. A kapitán Jaroslav Navrátil by se určitě neobával poslat na kurt do dvouhry talentovaného čahouna.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Menšík během tréninku na daviscupový zápas s Izraelem

Článek

Progres, jaký Menšík za uplynulých 12 měsíců udělal, je totiž obdivuhodný. „Pozvánku do Portugalska jsem dostal v době, kdy jsem hrál turnaje futures a teprve jsem začal nakoukávat na challengery. Tehdy jsem byl někde kolem 400. místa na světě,“ pousmál se Menšík, který má teď u svého jména v žebříčku ATP číslovku 127.

„Minulý rok byl hodně zlomový, hrál jsem i na grandslamu a nabral jsem spoustu zkušeností,“ tvrdil český teenager, který způsobil poprask na US Open, kde z kvalifikace prošel až do 3. kola. A že to nebyla náhoda, dokázal i v lednu v Austrálii.

„V Canbeře jsem na nacvakaném challenegeru došel do finále. Během měsíce jsem porazil skvělé hráče, ať to byl Nakashima nebo Shapovalov, který už figuroval v top 10. Takže skvělé skalpy. Závěr sezony na turnajích pro mě nebyl ideální, ale po přípravě jsem se dostal do tempa a posunul se zase o level výš,“ tvrdil Menšík, který v Melbourne ve 2. kole Austtralian Open sehrál i vyrovnaný pětiseťák se světovou devítkou Polákem Hurkaczem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Menšík během tréninku

Během daviscupového týdne teď může využít také služeb svého osobního kouče Tomáše Josefuse, s nímž se společně posouvají výš. „Hodně jsme zapracovali hlavně na druhém servisu,“ prozradil Menšík. „V tom nabitém roce je pro mě Davis Cup zpestřením. Člověk jede sám na sebe a tahle týmová akce se hodí. Navíc už z ní mám skvělé zážitky.“

Loni v září Menšík dvěma body ze čtyřhry a mazácky zvládnutou premiérou se Srbem Lajovičem přispěl k suverénnímu postupu z kvalifikace ve Valencii do finálového turnaje v Málaze. A české ambice se nikterak nesnižují ani letos. O víkendu chce Navrátilův tým udělat první potřebný krok.

„Pro mě není důležité, jestli jsme favorit nebo outsider. Izraelci sice nemají takový ranking, ale Davis Cup je specifický, že vás dokáže vybičovat k nejlepším výkonům. Chci tak hlavně odvést maximum, ať pomůžu týmu. Jsem uvolněný a nemám strach, že by to mělo špatně dopadnout,“ ubezpečoval Menšík. „Budu makat, ať to prodám.“

Reklama

Související témata: