Hlavní obsah

Od čtrnáctiletých po elitu. České tenistky dominují ve všech kategoriích!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních pár dnů zbývá do konce roku 2023. Tenisový svět se ale už teď pomalu probouzí do sezony nové, která se tradičně rozjede na konci prosince v Austrálii. A český fanoušek se po veleúspěšném roce může těšit na možná ještě lepší. Našlápnuto k tomu mají především české tenistky skvěle. A nejen ony.

Foto: Profimedia.cz

Velké naděje českého tenisu sestry Fruhvirtovy

Článek

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová, finalistka French Open a semifinalistka US Open Karolína Muchová, čtvrtfinalista Australian Open Jiří Lehečka, k tomu výborné výkony českých tenistů v Davis Cupu… To je jen stručný výčet českých úspěchů v končícím roce.

A to zdaleka není vše. Připočíst je nutné fantastické výsledky českých nadějí na mistrovství světa družstev do 14 let, kde zlaté medaile vybojovaly jak mladé české hráčky, tak vůbec poprvé v historii i tenisté.

„Byla to úžasná jízda. Holky byly skvělý tým a navzájem se doplňovaly nejen na kurtu, ale i mimo něj. Jsem za ně hrozně ráda, že vše zvládly navzdory tomu, že zápasy byly vyrovnané, napjaté a nervózní,“ říkala už po sedmém titulu dívek nehrající kapitánka Petra Cetkovská.

Naprostou dominancí skončilo i halové mistrovství Evropy do 16 let, kde se z triumfu v chlapecké i dívčí kategorii radovaly opět výhradně Češi. Excelentními výkony se však prezentovaly české naděje i na juniorských grandslamech. Nikola Bartůňková si zahrála o titul ve Wimbledonu, Tereza Valentová pro změnu na US Open.

„Z devíti možných wimbledonských titulů jsme získali čtyři a půl. Máme tady mistryně Evropy, vicemistry Evropy, mistryně světa a mistry světa. Jsme nejlepší na světě! Jak to ještě můžeme zlepšit?“ říkal v rozhovoru pro portál tenisovysvet.cz šéf českého a evropského tenisu Ivo Kaderka.

Foto: ITF

Brenda Fruhvirtová patří k největším českým nadějím

Jeho slova jasně potvrzuje pohled na žebříčky. V kategorii do 14 let je mezi nejlepší desítkou neuvěřitelných pět českých tenistek, u jejich stejně starých protějšků jsou pak dvě české vlaječky.

U dívek do 16 pak v TOP 10 najdeme tři česká jména - Laura Samsonová, Tereza Valentová, Alena Kovačková, u chlapců jsou mezi elitou druhý Maxim Mrva a čtvrtý Jan Kumstát. V žebříčku hráček do 18 let jsou mezi desítkou nejlepších Brenda Fruhvirtová, Sára Bejlek a Nikola Bartůňková.

A ženy? Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a Barbora Krejčíková se pyšní statusem hráčky TOP Ten. Žádná jiná země světa se takovými statistikami napříč kategoriemi pochlubit nemůže. „Jsem z toho opravdu nadšený a šťastný. Když vidíte stoupající vlajky a sledujete, jak naše česká jde nahoru a pod ní je kanadská a francouzská…,“ dodává spokojený Kaderka.

Reklama