Hlavní obsah

Paříž, Tokio, Wimbledon. Vyjde to do třetice? Vondroušová už dávno není vyjukaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě opravdu velká finále už Markéta Vondroušová zažila. Před čtyřmi lety na Roland Garros, o dva roky později na olympiádě v Tokiu. Ani jednou to nevyšlo. Podobnou bilanci má ale i její sobotní soupeřka v boji o wimbledonský titul Tunisanka Uns Džábirová. Loni prohrála ve finále v All England Clubu i na US Open. Velký zápas, který začíná v 15 hodin, vynese na tenisový piedestal jen jednu.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Markéta Vondroušová v semifinále Wimbledonu proti Elině Svitolinové

Článek

„Cítím, že jsme v něčem stejné. Obě hrajeme kraťasy a čopy. Na grandslamová finále už je Uns zvyklá. Tak jako tak to bude těžký zápas," poznamenala Vondroušová. Ani česká tenistka by ale neměla být rozklepaná. Tyhle nepříjemné znaky významných premiér si odbyla ještě jako 19letá v roce 2019 v Paříži.

Na centrkurtu Philippa Chatriera si připadala nesvá. Trochu ztracená i svázaná. V zápase s ostřílenou Australankou Ashleigh Bartyovou zdaleka nepředvedla všechno, co umí a na konečném výsledku 1:6, 3:6 se to odrazilo. „Je toho spousta, na čem musím pracovat. Hlavně kondičně je tam dost prostoru," tvrdila tehdy Vondroušová.

O dva roky později odlétala na olympiádu do Japonska na základě ‚zmrazeného' žebříčku, čímž odsunula z české nominace kamarádku Karolínu Muchovou. Kritické hlasy ale v Tokiu rychle umlčela skvělými výkony. Až Švýcarka Belinda Bencicová měla ve třísetovém utkání o zlato víc sil. A v kritickou chvíli si trochu nesportovně nechala ošetřovat nohu, čímž Vondroušovou trochu vyvedla z rytmu.

„Nějak si nic moc nevyčítám, Belinda šla do toho po hlavě a všechno jí vycházelo. Kdyby hrála o trošku hůř, tak by to bylo asi obráceně, ale sehrály jsme skvělý zápas, i na dívání byly výměny super," nesmutnila Vondroušová.

O to víc motivace sklidit slávu však bude mít na wimbledonské trávě. S Džábirovou má bilanci 3:3, poslední dva vzájemné zápasy vyhrála. Ten jediný na trávě však předloni v Eastbourne získala pro sebe Tunisanka, kterou výrazně favorizují i sázkové kanceláře.

Loni však arabské tenistce ve Wimbledonu vypálila rybník Ruska reprezentující Kazachstán Jelena Rybakinová. O dva měsíce později zažila podobně smutné okamžiky v New Yorku po porážce od Igy Šwiatekové. „Markéta mě letos dvakrát porazila, asi je čas s tím něco udělat," prohlásila s úsměvem oblíbenkyně wimbledonských tribun.

Pro obě finalistky to budou nervy, Vondroušová už ale nebude vykulená jako při finále French Open. To tuniská 'ministryně štěstí' by měla mít víc důvodů, aby se české soupeřky obávala.

Reklama

  Medveděv - Lehečka dnes 20 : 00
20240502T20 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka