Hlavní obsah

Plíšková bojovala s únavou a jinými podmínkami. Legendy vyzdvihují výkon Australanky

Miami

Výsledkově povedený týden, který ale skončil bez třešničky na dortu. Tak by se dal charakterizovt druhý z turnajů přezdívaných jako Susnhine Double z pohledu Karolíny Plíškové. První ohlasy na finálový duel ale především vyzdvihují skvělé představení Australanky Bartyové, která vybojovala svůj jednoznačně nejcennější triumf.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková s trofejí pro poraženou finalistku turnaje Miami Open.

Článek

V první řadě musíme smeknout před výkonem mladé Australanky, která se v novém vydání světového žebříčku poprvé v kariéře podívá do světové TOP 10. Vždyť i legendy bílého sportu ocenily její tenis a blahopřání k fantastickému představení přistála od takových jmen jako jsou Lod Laver, Gabriela Sabatiniová nebo Billie Jean Kingová -  a to rozhodně něco znamená.

Bartyová ukázala na svoji postavu až neuvěřitelně kvalitní servis, s kterým si rodačka z Loun nevěděla rady, její obrovskou výhodou pak byly také skvělé čopované bekhendy a bezchybná hra na síti. Vyrovnanou koncovku prvního setu také ustála lépe psychicky, což se jí občas (viz. finále v Sydney s Kvitovou), v minulosti úplně nevedlo.

Můžeme se jen domnívat, nakolik ovlivnil výsledek zápasu zdravotní stav Karolíny Plíškové, která se evidentně na kurtu necítila úplně komfortně, což také přiznala trenérce Martinezové při konverzaci během druhé sady.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Vítězka tenisového turnaje v Miami Australanka Ashleigh Bartyová.

,,Cítila jsem se dost unavená už od čtvrté nebo páté hry úvodní sady. Klíč k případnému vítězství tudíž spočíval v první sadě. Možná, kdybych získala první set, byl by průběh rozdílný," přiznala po zápase Plíšková, která působila unavenějším dojmem než její protivnice, ačkoliv ta měla v Miami ještě nabitější program, když hrála i čtyřhru po boku Bělorusky Azarenkové.

„Malý rozdíl byl asi i v tom, že jsem tu všechny zápasy odehrála v noci. Ashleigh hrála nějaké zápasy i přes den, i ve čtyřhře, takže tyhle podmínky měla lépe přečtené," hledala nadále možné příčiny porážky Plíšková.

Na pozápasové tiskové konferenci potvrdila, že má jen ty nejvyšší cíle. I proto pro ní bylo čtvrtfinále z podniku v Indian Wells a prohra s Belindou Benčičovou, pozdější vítězkou, velkým zklamáním. Naopak největším povzbuzením byla semifinálová výhra v Miami nad Simonou Halepovou. „Myslím, že semifinále bylo jednoznačně mým nejlepším zápasem, s Halepovou jsem toho moc nevyhrála, takže si výhry moc cením," dala za pravdu statistikám a vůbec prvnímu triumfu nad Rumunkou na venkovním "hardu".

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková poslouchá rady své trnérky Conchity Martinezové během finálového utkání na turnaji v Miami.

„Musím hledat pozitivní věci, ale zároveň neignorovat negativní stránky mé hry. Je to můj nejlepší start do sezóny, nemůžu být nespokojená," zakončila Plíšková s tím, že si dá pár dní pauzu a za přípravou nejspíš odjede do Barcelony nebo Monte Carla, tak aby jí mohla být nablízku její trenérka Conchita Martínezová.

Reklama

Související témata: