Hlavní obsah

Po Monfilsovi kolabovala i jeho krajanka. Tenisty dál sužuje extrémní horko

Melbourne zasáhla vlna veder. Rtuť teploměru se v pátek na Australian Open vyšplhala až na dvaačtyřicet stupňů. Francouzská tenistka Alize Cornetová bojuje ve třetím kole s Belgičankou Elise Mertensovou o postup do osmifinále, avšak už nemůže. Je totálně vyčerpaná a lehá si za základní čáru do stínu.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Alize Cornetové se během zápasu na Australian Open kvůli horku udělalo nevolno.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Mertensová - Cornetová

„Je to jako, když lezete do pece,“ prohlásil Tomáš Berdych o náročných podmínkách, které panují v těchto dnech na kurtech. V Melbourne je přes čtyřicet stupňů a všichni už toužebně vyhlížejí ochlazení, které má přinést následující víkend. Avšak než dorazí, museli se tenisté s extrémním počasím vypořádat.

Všem se to ale nepodařilo. Ačkoliv se při každé výměně stran snaží osvěžit vodou a ručníky s ledem, tělo už to nezvládalo. Ve čtvrtek nejhůře dopadl Francouz Gaël Monfils, kterému se v zápase třetího kola proti Srbu Novaku Djokovičovi udělalo z horka špatně. Motala se mu hlava a musel být k němu přivolán lékař.

„Byly to velice těžké podmínky, špatně se mi dýchalo,“ přiznal Monfils po zápase, který nakonec vyhrál Djokovič. Také jemu se nehrálo nejlíp. „Byly to opravdu brutální podmínky,“ prohlásil vítěz dvanácti grandslamů, který se na kurty vrátil po půlroční pauze zaviněné zraněním lokte.

V pátek pak něco podobného potkalo Monfilsovu krajanku Alize Cornetovou. Sedmadvacetiletá tenistka bojovala s Belgičankou Elise Mertensovou o postup do osmifinále ve více než čtyřicetistupňovém vedru. První set trval téměř hodinu a Mertensová ho vyhrála poměrem 7:5.

Na začátku druhého setu se Cornetové udělalo špatně a odešla za základní čáru do stínu, kde si lehla a těžce oddychovala. Bylo očividné, že je vyčerpaná. Když jí bylo lépe, šla si sednout a ošetřili ji. Benevolentnější k ní pak byla i hlavní rozhodčí, když jí mezi výměnami dopřála o něco delší přestávky.

„Na začátku druhého setu jsem měla závratě. Bylo mi velké horko a cítila jsem, že bych mohla zkolabovat,“ citoval sedmadvacetiletou Francouzku web news.com.au. „Nechala jsem se ošetřit a potřebovala se také zchladit, abych mohla dohrát zápas,“ vysvětlovala dál. „Hrát v těchto podmínkách je opravdu velice těžké.“ Utkání Cornetová nakonec prohrála a po setech 7:5 a 6:4 se z postupu radovala Mertensová.

Reklama