Hlavní obsah

Podivný Nadalův trénink! Údery do autu, a ještě jednou. Proč?

Nebyl obdařen výjimečným talentem jako třeba Roger Federer. O to více si Rafael Nadal musel vše vybojovat. Konečně, španělský terminátor patří dle expertů k největším dříčům na okruhu a dost možná i v historii. Dril, který by řadu jiných poslal definitivně do kolen, ho dovedl k (zatím) devatenácti grandslamovým titulům. Možná vás ale překvapí, jak takový trénink probíhá.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Rafael Nadal v akci

Článek

Základy pro nezničitelnou kondici nejlepšího antukáře všech dob získal Nadal po tvrdou rukou svého strýce Tonyho. Ten svého synovce nutil dřít na špatných kurtech s nekvalitními balóny několik hodin denně tak, aby se Rafa naučil hrát v těžkých podmínkách. Navíc jinak čistokrevného praváka přeučil hrát levou rukou, aby to s ním jeho soupeři měli ještě o řád těžší.

A vyplatilo se. Pětaosmdesát titulů včetně devatenácti grandslamových, vydělaných 121 milionů dolarů, řadu měsíců strávených na pozici světové jedničky. To jsou dosavadní statistiky rodáka z Mallorky.

Na trénink zapřisáhlého fanouška Realu Madrid zavzpomínala pro Tenis Arenu i bývalá vynikající česká tenistka Klára Koukalová. "Když šel na French Open po mně na trénink na stejný kurt, tak jsem schválně zůstala trochu déle a pozorovala mistra při práci. Každý jeho forhend létal tak dva metry do autu, schválně je přepaloval," vzpomíná bývalá dvacátá hráčka světa.

Zdánlivě nelogické jednání však mělo dobrý důvod. "Zajímalo mě, proč to dělá, ale odpověď byla celkem jednoduchá. Rafa automaticky počítá s tím, že při zápase bude nervózní a ruka nebude tak rychlá, a tudíž jeho míče tolik nepoletí," vysvětluje trénink tenisové legendy Koukalová.

Reklama