Hlavní obsah

Pořádání turnaje WTA v Ostravě je kvůli zrušenému bojkotu Číny nejisté

Ostrava může po třech letech přijít o pořadatelství tenisového turnaje WTA. Organizátoři mohou doplatit na chystaný návrat soutěží do Číny po zrušeném bojkotu tenisové asociace WTA kvůli aféře se zmizelou hráčkou Pcheng Šuaj. Webu Livesport Zprávy to řekl promotér Tomáš Petera, který by nyní rád získal termín v kalendáři místo říjnového turnaje v Rusku. Jasno by mělo být v příštích týdnech.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Česká tenistka Barbora Krejčíková. Ilustrační foto

Článek

"Je několik variant nových scénářů, aktuálně řešíme to, že bychom nahradili plánovaný turnaj v Moskvě, který má v předběžném kalendáři místo mezi 16. a 22. říjnem," řekl Petera.

"Varianta, že by se tenis vrátil do Moskvy je nulová, takže o toto místo bojujeme. Problém je ale i ten, že celá tour už bude tou dobou v Asii a pro hráčky by to bylo velmi komplikované, co se cestování týče. Zároveň ale v ten termín jiná významná akce není a navíc se na tomto turnaji započítávaly body do Masters," doplnil Petera.

Turnaj v Ostravě se koná od roku 2020, kdy kvůli pandemii koronaviru nahradil v kalendáři podnik v Čeng-čou. Vloni domácí turnaj vyhrála Barbora Krejčíková, která po více než tříhodinovém boji porazila světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska.

"Ostrava získala za ty tři roky pořádání velké renomé. První, čím jsme si získali jméno, bylo to, že jsme turnaj dokázali uspořádat v době, kdy ho nikdo jiný na světě udělat nedokázal. Bylo to uprostřed covidu. A pak se povedl i ten loňský ročník. Všechno se sešlo, měl vynikající finále a i celkově byl hodnocený organizačně mezi čtyřmi nejlepšími turnaji za celý rok. V tomhle máme sílu. Ale stejně, když vyjednáváme s WTA, nerozhoduje se na základě tenisových kritérií, ale jsou to spíš politická rozhodnutí," uvedl Petera.

Další variantou podle něj může být přesunutí ostravského turnaje na únor 2024, hrozí ale také i úplné odstranění z kalendáře. "Jasné to bude během následujících dvou, tří týdnů," dodal Petera.

Jediným jistým turnajem WTA v Česku je tak zatím Livesport Prague Open, který se uskuteční v areálu pražské Sparty ve Stromovce od 31. července do 6. srpna. Vloni na něm triumfovala Marie Bouzková.

Reklama

Související témata:
  Skreč Auger-Aliassime - Lehečka Skreč konec
20240503T20 : 00:00+0200
Auger-Aliassime vs. Lehečka
Auger-Aliassime vs. Lehečka
Auger-Aliassime
Lehečka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.