Hlavní obsah

Tenisový svaz musí vysvětlovat. NSA kontroluje, co se dělo s miliony na pořádání Poháru Billie Jean Kingové v Praze

Národní sportovní agentura prověřuje, jak vedení Českého tenisového svazu naložilo s dotací 65 milionů korun z celkového rozpočtu 93,3 milionu, jež byly určeny na pořádání finále Poháru Billie Jean Kingové v roce 2021 v Praze. Podle Radiožurnálu, který tuto informaci přinesl jako první, část peněz za odvedenou práci měla skončit u dcery předsedy ČTS Iva Kaderky a dalších členů z vedení svazu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

Článek

První viceprezident svazu Martin Hynek, dcera prezidenta svazu Ivo Kaderky i firmy člena dozorčí rady Vojtěcha Flégla... Ti všichni měli dostávat podle informací Radiožurnálu část z dotace na pořádání finále Poháru Billie Jean King Cupu v Praze v listopadu roku 2021. Vedení českého tenisu však odmítlo poskytnout informaci, jakou práci tito lidé či firmy vykonávali, i výši odměn, kterou obdrželi.

„Prověřujeme, jestli Český tenisový svaz využil dotaci 65 milionů korun na pořádání akce Billie Jean King Cup v souladu s dotačními pravidly. Součástí kontroly je vždy i prověření, koho žadatel za poskytnutou dotaci najímal na dodání zboží nebo služeb," potvrdil Radiožurnálu mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka, který doplnil, že prověrka dotace byla zařazena do pravidelného plánu kontrol už začátkem roku 2022.

Celá akce vyšla podle šéfa českého tenisu Ivo Kaderky na necelých 94 milionů korun, stát měl k jejímu uskutečnění přispět výše zmíněnou částkou 65 milionů korun na náklady spojené s O2 arenou, dopravou a ubytováním.

Podle zjištění Radiožurnálu byly některé zakázky zadávány lidem přímo z vedení Českého tenisového svazu. Jedním z problematických bodů je organizace tréninků šestidenní akce, kterou měla údajně ve své gesci dcera ČTS Iva Kaderky Sabina. Za to měla podle údajů z vyúčtování inkasovat částku 90 tisíc korun.

To potvrdila i samotná Sabina Kaderková, více však svou angažovanost v celé věci odbyla následovně. „Nevím, proč bych s vámi měla mluvit, když se snažíte pošpinit mého tatínka. Takže se na mě nezlobte, ale já s vámi žádný rozhovor nepovedu. Tímto s vámi končím, tak mě, prosím, dál už nekontaktujte," odpověděla reportérovi Radiožurnálu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda tenisového svazu Ivo Kaderka.

Co vysvětlovat má i první viceprezident svazu Martin Hynek, jenž inkasoval 130 tisíc za odborné služby při zajištění ticketingu. Za blíže nespecifikovanou organizační činnost si přilepšil o 150 tisíc i člen výkonného výboru svazu Pavel Saic. Ani jeden se však k tomu, aby blíže specifikoval svou práci, nevyjádřil.

Firma bývalého tenisty, ředitele turnaje a člena dozorčí rady ČTS Vojtěcha Flégla Umpire Club Restaurant obdržela na "zajištění stravování organizačního výboru 470 tisíc korun. O dalších 1 225 000 korun si přilepšily i další Fléglovy společnosti Smart Deal a Vista Sport. Jejich činnost? Organizační akce a technické zajištění bez bližšího specifikování.

Rovných 250 000 inkasovala za vedení účetnictví firma Star, ve které je předsedkyní představenstva finanční ředitelka Českého tenisového svazu Hana Baierová. I ona se k celé situaci odmítla jakkoliv vyjádřit.

Bez vysvětlení se obešly i další finanční nesrovnalosti. Devadesát tisíc přijala i kapitánka basketbalové Slavie Petra Bakajsová. V týmu působí mimo jiné Kaderkova manželka Darina a dříve zde hrála i jeho další dcera Eva.

Český tenisový svaz vedený Ivo Kaderkou na dotaz Radiožurnálu o vysvětlení těchto aktivit reagoval následovně. „Vaší cílenou snahou je poškodit a skandalizovat Český tenisový svaz a konkrétní osoby vedení ČTS. Tato vaše cílená a účelová aktivita, spolu se způsobem ‚opatření si podkladů' (dle všeho nezákonným způsobem), vzorce vašeho chování, návodný způsob manipulativního tzv. ‚pokládání dotazů' atd., nás vede k rozhodnutí neodpovídat vám a nekomunikovat s vámi."

Ukončení šetření je podle Národní sportovní agentury očekáváno v dubnu a pokud budou shledána pochybení ve finančním hospodaření, bude podle mluvčího NSA Jakuba Večerky muset tenisový svaz část dotace vrátit.

Reklama

Související témata: