Hlavní obsah

Kaderku krach nepřekvapil. Teď chce vrátit Davis Cup k původnímu formátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažil se vyhnout formulacím: 'Já to říkal', příp. 'Zase jsem měl pravdu.' Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka ale už před pěti let varoval před změnou tradičního formátu Davis Cupu, nad kterým převzala dohled marketingová firma Kosmos reprezentovaná fotbalistou Gerardem Piquém.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

Článek

Kosmos získal od Mezinárodní tenisové federace (ITF) daviscupová práva na 25 let. V každém roce měl soutěži přinést 120 milionů dolarů, celkem tedy 3 miliardy. Před pár dny ale dostali šéfové národních svazů strohou zprávu, že partnerství mezi DC a firmou Kosmos končí.

ITF zatím zajistila finanční záruky pro ročník 2023, který Česko rozehraje kvalifikací v Portugalsku. Co ale bude s týmovou soutěží v dalších letech, teď nikdo neví.

V zahraničních médiích už se píše o labutí písni Davis Cupu, jehož první vítěz byl dekorován v roce 1900. Během desítek let nabídl jedinečné zážitky i českým fanouškům, kteří se radovali z triumfů v letech 1980, 2012 a 2013.

"Na zasedání ITF v Orlandu se před pěti lety uskutečníl strašlivě chybný a fatální krok. Přišli jsme o rodinné stříbro, možná spíš zlato. Naše skupina, která byla tvrdě proti změně formátu, byla přehlasována. Odehrála se tam poprava Davis Cupu za bílého dne," vzpomínal Kaderka, který je kromě vrcholné pozice v ČTS i šéfem Tennis Europe.

Aktuální situaci, jež šokovala řadu národních tenisových asociací, však považuje za příležitost, jak se pokusit vrátit Davis Cup k jeho původnímu formátu, nebo se mu alespoň přiblížit.

"Šance, že bychom zase mohli chodit na zápasy v Ostravě nebo v Praze, tady je. Nemáme už sice Berdycha, ale v Austrálii teď uspěli mladí kluci, přijdou Menšíkové a další. Znovu bychom mohli hrát velká utkání v domácím prostředí," myslí si Kaderka, který už před pěti měsíci zaslal šéfovi ITF Davidu Haggertymu dopis, kde vyjadřoval obavy o další vývoj Davis Cupu.

"Dostalo se mi odpovědi, že je všechno v pořádku. Na zasedání ITF v Glasgowě (při finále BJKC) se o tom vůbec nemluvilo," prozradil šéf tenisového svazu.

Když Kosmos přebíral otěže Davis Cupu, nebyly složeny žádné finanční garance, takže Kaderku ani nepřekvapilo, když celý velkolepě prezentovaný projekt krachnul.

Kam se bude ubírat daviscupová budoucnost, významně naznačí zářijové zasedání ITF, na němž bude volen nový šéf federace.

"Nechceme soutěž, která se hraje za minimálního zájmu," říká Kaderka. "Klíčová je dohoda Evropy s Asií a pochopitelně finanční zajištění. Už na tom pracujeme," dodává hlava Tennis Europe.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík