Hlavní obsah

První výročí svatby, prémie snů i skok do top 10. Vondroušová se vřítila mezi hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní dva týdny má za sebou nová wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová. Na kdysi neoblíbené trávě v All England Clubu zaznamenala největší úspěch své kariéry. Už před lety se o dívence ze Sokolova mluvilo jako o jednom z největších talentů českého tenisu, ve 24 letech se ‚Maky‘ nesmazatelně zapsala do sportovních dějin a zařadila se na hvězdnou tenisovou oblohu. Jak triumf Vondroušové vypadal řečí čísel?

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Markéta Vondroušová po wimbledonském triumfu

Článek

1 - Jedniček bude pochopitelně víc. Poprvé ovládla grandslam, až do letoška uhrála přitom ve Wimbledonu jedinou výhru, na kontě měla do soboty také jen jeden vyhraný turnaj WTA (Biel 2017). Na neděli rovněž připadá 1. výročí jejího sňatku se Štěpánem Šimkem, který přiletěl fandit manželce na finále.

2 - Jen o dvě sady přišla na cestě za talířem Venus Rosewaterové. Po setu jí sebraly pouze Marie Bouzková a Jessica Pegulaová.

2,35- Přesně takovou částku v milionech britských liber získávají ve Wimbledonu vítězové dvouhry. V přepočtu je to asi 64 milionů korun hrubého.

5 - Tolik nasazených soupeřek na cestě k trofeji přehrála. Ve druhém kole turnajovou dvanáctku Kuděrmetovovou, ve třetím dvacítku Vekičovou, v osmifinále krajanku Bouzkovou (32.), ve čtvrtfinále čtyřku Pegulaovou a ve finále i šestku Džábirovou.

6 - Tolik nenasazených hráček vyhrálo grandslam v poslední dekádě.

9- Posledním českým triumfem ve wimbledonské dvouhře se před devíti lety v roce 2014 blýskla Petry Kvitová.

10 - U této pozice najde Vondroušová v pondělí své jméno ve světovém žebříčku. V top 10 bude vůbec poprvé, zatím byla nejvýš na 14. místě v létě 2019.

24 - Od začátku tenisové Open éry (1968) je Vondroušová 24. různou šampionkou z grandslamové trávy. Za tu dobu zde má nejvíc triumfů Martina Navrátilová (9).

42- Na tomto místě žebříčku WTA vstupovala do turnaje jeho nová šampionka.

50 - V roce 1973, tedy před padesáti lety, ovládl travnatý grandslam Jan Kodeš, který Vondroušovou podporoval při vyvrcholení turnaje z její hráčské lóže.

130- Tolik let od založení slaví v tomto roce domovský klub české vítězky I.ČLTK na pražské Štvanici. „Nejhezčí dárek," jihnul manažer oddílu Vladislav Šavrda.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.