Hlavní obsah

Rosol - Nedovjesov 4:6, 6:3, 6:4Rosol po velké bitvě potřetí vyhrál v Praze titul. Berrettini ovládl Gstaad

Atlanta
Aktualizováno

Český tenista Lukáš Rosol potřetí v kariéře vyhrál turnaj Prague Open a získal devátý titul z challengeru, první od roku 2014. Ital Matteo Berrettini proměnil v Gstaadu první finálovou účast na okruhu ATP v zisk titulu. Devátý tenista světa John Isner postoupil na oblíbeném turnaji v Atlantě už do svého osmého finále. Tam ho posunulo semifinálové vítězství nad Australanem Ebdenem ve třech setech. O to, že finále bude čistě americkou záležitostí se pak postaral Ryan Harrison, který otočil duel s Britem Norriem.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Český tenista Lukáš Rosol ve finále turnaje v Praze.

Článek

Rosol ve finále porazil po více než dvou hodinách Ukrajince v kazašských barvách Oleksandra Nedovjesova 4:6, 6:3, 6:4. Ženám v kategorii ITF kralovala Nizozemka Richel Hogenkampová.

Třiatřicetiletý Rosol, jemuž ve světovém žebříčku patří 261. místo, navázal na pražské triumfy z let 2011 a 2014. Naopak Nedovjesov, který je ještě o tři příčky níž než Rosol, nedokázal zopakovat finálovou výhru z roku 2013.

Berrettini má dva tituly v jednom dni

Berrettini ve finále antukového turnaje zdolal druhého nasazeného Španěla Roberta Bautistu za hodinu a 47 minut 7:6, 6:4. Životní týden ve Švýcarsku pak korunoval premiérovým triumfem ve čtyřhře, v níž spolu s krajanem Danielem Braccialim ve finále porazili ukrajinsko-slovenský pár Denys Molčanov, Igor Zelenay dvakrát 7:6.

Dvaadvacetiletý Berrettini se ještě před rokem pohyboval ve třetí stovce světového žebříčku dvouhry, za posledních dvanáct měsíců se ale dokázal prosadit až na současné 84. místo. Zisk premiérového titulu ho nyní posune k hranici elitní padesátky.

O osm let starší Bautista ve finále usiloval o celkově devátý titul. Letos už triumfoval v Aucklandu a Dubaji a poprvé v kariéře mohl získat více než dvě trofeje v jedné sezóně. V tie-breaku první sady ale neproměnil dva setboly a ve druhé soupeř rozhodl jediným úspěšným brejkbolem zápasu v posledním gamu.

Na turnaji tak mladý Ital neztratil ani set. Potvrdil také vzestup nové generace italských tenistů, když po Marcu Cechinnattovi jako druhý Ital v letošní sezóně získal titul na některém z turnajů.

Opakování historie v Atlaně

Velké Déjà vu uvidí diváci v hlavním městě státu Gorgia ve finálovém souboji. Opět po roce se v něm totiž ukáží američtí tenisté John Isner s Ryanem Harrisonem. Nedávný semifinalista Wimbledonu Isner porazil v semifinále Australana Ebdena 2:1, když v zápase ztratil jenom jednou své podání. Na místním turnaji si zahraje o titul už poosmé, což je vzhledem k jeho devítileté historii takřka k neuvěření.

Finálovou společnost mu bude dělat šestadvacetiletý krajan Ryan Harrison, ten stejně jako loni porazil v semifinále britského soupeře, tentokrát to však nebyl Kyle Edmund, nýbrž dvaadvacetiletý rodák z Johannesburgu Cameron Norrie.

Čínské finále ovládla Wang Čchiang

Turnaj v Nan-čchangu vyvrcholil soubojem domácích hráček. Favorizovaná Wang Čchiang nakonec zvítězila, když jí šestá nasazená Čeng Saj-saj utkání ve druhém setu vzdala.

Danilovičová slaví premiérový titul

Sedmnáctiletá Srbka Olga Danilovičová senzačně vyhrála antukový turnaj v Moskvě a slaví první titul na okruhu WTA. Ve finále porazila stejně starou Rusku Anastasiji Potapovovou 7:5, 6:7 a 6:4, když po téměř dvou a půl hodinách proměnila čtvrtý mečbol.

Obě tenistky postoupily do finále jako první hráčky narozené v roce 2001, už předtím se do historie zapsaly čtvrtfinálovou účastí. Danilovičová, 187. hráčka světového pořadí, v Moskvě úspěšně prošla kvalifikací a cestou k titulu si mimo jiné poradila i s nasazenou jedničkou Němkou Julií Görgesovou.

Basilašvili i přes kanára vyhrál v Hamburku

Gruzínský tenista Nikoloz Basilašvili se v Hamburku dočkal premiérového titulu na okruhu ATP, ačkoli ve finále s Argentincem Leonardem Mayerem utrpěl ve druhém setu "kanára". Nakonec po více než dvou hodinách zvítězil 6:4, 0:6 a 7:5.

Šestadvacetiletý Basilašvili uspěl ve finále na třetí pokus po nezdarech předloni v Kitzbühelu a loni v Memphisu. Souboj dvou nenasazených hráčů rozhodl Basilašviliho brejk v 11. hře třetího setu.

GSTAAD  (antuka, dotace 561 345 eur):
Dvouhra - finále:
Berrettini (It.) - Bautista (2-Šp.) 7:6 (11:9), 6:4
Čtyřhra - finále:
Berrettini, Braccialli (It.) - Molčanov, Zelenay (Ukr./SR) 7:6 (7:2), 7:6 (7:5).
ATLANTA (tvrdý povrch, dotace 748 450 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Isner (1-USA) - Ebden (4-Austr.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:1
Harrison (8-USA) - Norrie (Brit.) 2:6, 6:3, 6:2
NAN-ČCHAN (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Wang Čchiang (2-Čína) - Čeng Saj-saj (6-Čína) 7:5, 4:0 skreč
Čtyřhra - finále:
Ťiang Sin-jü, Tchang Čchien-chuej - Lu Ťing-ťing, Jou Siao-ti (všechny Čína) 6:4, 6:4.
HAMBURK (antuka, dotace 1 753 255 eur):
Dvouhra - finále:
Basilašvili (Gruz.) - Mayer (Arg.) 6:4, 0:6, 7:5
Čtyřhra - finále:
Peralta, Zeballos (Chile/Arg.) - Marach, Pavič (1-Rak./Chorv.) 6:1, 4:6, 10:6.
MOSKVA (antuka, dotace 750 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Danilovičová (Srb.) - Potapovová (Rus.) 7:5, 6:7 (1:7), 6:4.
Čtyřhra - finále:
Potapovová, Zvonarevová - Panovová, Voskobojevová (všechny Rus.) 6:0, 6:3.
PRAHA
Muži - challenger (dotace 43 000 eur):
Dvouhra - finále:
Rosol (ČR) - Nedovjesov (Kaz.) 4:6, 6:3, 6:4.
Ženy - ITF (80 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Hogenkampová (2-Niz.) - Di Giuseppeová (It.) 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata: