Hlavní obsah

Rozhodčím v semifinále Davis Cupu Srbsko - Česko pomůže Jestřábí oko

PRAHA

Čeští tenisté mohou v semifinále Davisova poháru se Srbskem využít Jestřábí oko. Zápas se uskuteční za měsíc v Bělehradu na tvrdém povrchu a technologie pro posuzování dopadu míče může v bouřlivém prostředí při očekávané návštěvě 16 tisíc fanoušků pomoci hráčům v případě sporných rozhodnutí lajnových rozhodčí.

Článek

"Určitě to pomůže, aby utkání bylo férové. Na tvrdém povrchu nejsou odskoky míče vidět a rozhodčí můžou udělat chybu. Je to bezpochyby pozitivní zpráva," řekl kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil.

Běžně se nasazuje až na finále 

Jestřábí oko se běžně v Davisově poháru nasazuje až ve finále, ale mezinárodní federace ITF nabídla Česku i Srbsku, že mohou technologii využít. Každá strana zaplatila 6000 dolarů, v přepočtu přes 115 tisíc korun. "Byla to skvělá nabídka, neváhali jsme ani vteřinu," řekl Miroslav Černošek z České sportovní, která částku uhradila.

Elektronický systém je schopen změřit dopad míče s přesností tří milimetrů za pomoci osmi kamer. Hráč může v setu dvakrát požádat o zkontrolování míče a jednou navíc v tie-breaku. Pokud bude mít pravdu, tak mu počet možností zůstává, v případě opaku o pokus přijde.

Systém "Hawk-Eye" se testoval od roku 2003 a poprvé ho využili v Miami v roce 2006. Grandslamovou premiéru měl na US Open téhož roku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články