Hlavní obsah

Ruská invaze mě ničí, ta bolest je nesnesitelná. Nemůžu pokračovat, pláče ukrajinská hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenis jde stranou. Vlast Eliny Svitolinové již více než měsíc ničí ruská invazní vojska. A utrpení ukrajinského národa doléhá i na sedmadvacetiletou rodačku z Oděsy. "Ta bolest je nesnesitelná, nemůžu pokračovat," říkala bývalá světová trojka, která se kvůli zdravotním a psychickým problémům spojených s válkou odhlašuje z turnajů.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová

Článek

Měla být hlavní hvězdou ukrajinského týmu, který bude v dubnu bojovat o účast na závěrečném turnaji Billie Jean Cupu. Elitní tenistka Elina Svitolinová však své zemi nepomůže. Kvůli problémům se zády a psychickému vypětí spojenému s ruskou invazí se omluvila.

"Jsem psychicky na dně. A na mém těle se to podepisuje. Už nemůžu pokračovat, poslední dny jsou naprosto šílené, potřebuju si odpočinout," smutní současná dvacátá hráčka světa.

Na protest proti invazi odmítla Svitolinová na začátku března na turnaji v mexickém Monterrey nastoupit proti ruské soupeřce Anastasii Potapovové, později svůj postoj změnila a došla zde do čtvrtfinále. Na dalších podnicích se jí však nedařilo, když jak v Indian Wells, tak v Miami skončila na první soupeřce.

"Nedokážu se na nic soustředit. Fyzicky, ale hlavně psychicky mě to ničí. To, co se děje na Ukrajině, je šílené. Jsem ale hrdá na svůj lid, s jakou odvahou a odhodláním bojuje a brání naši zemi. Dává mi to víru, abych i já našla sílu k návratu," pokračuje se slzami v očích Svitolinová.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Elina Svitolinová se odhlásila z nejbližších turnajů

V následujících týdnech se však manželka francouzské tenisové hvězdy Gäela Monfilse na kurtech neobjeví. "Musím si odpočinout. Ničí mě bolest zad. Dál takhle nemůžu pokračovat. Vynechám Fed Cup a několik dalších turnajů. Ale věřím, že se brzy na kurty vrátím. Moc vám všem děkuji za podporu," dodává vítězka šestnácti turnajů na okruhu.

Ukrajina změří 15. a 16. dubna síly se Spojenými státy, vítěz postoupí na závěrečný finálový turnaj, který se bude konat v listopadu.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík