Hlavní obsah

Ukrajinka Svitolinová odstoupila z turnaje, aby nehrála proti Rusce

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová odstoupila z turnaje v mexickém Monterrey, protože se měla v prvním kole utkat s Ruskou Anastasií Potapovovou. Proti soupeřce ze země, která okupuje její vlast, odmítla nasazená jednička nastoupit. Vadí jí liknavý postoj tenisových organizací WTA, ATP a ITF, které zatím neohlásily žádné kroky vůči ruským a běloruským tenistům na mezinárodních turnajích.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová

Článek

Svitolinová na sociálních sítích zveřejnila prohlášení, v němž požaduje, aby se tenisové organizace řídily doporučením Mezinárodního olympijského výboru na účast sportovců z Ruska a Běloruska jen v neutrálních barvách.

Bylo to před tím, než MOV postoj přitvrdil a vyzval k úplnému vyloučení ruských a běloruských sportovců a funkcionářů ze všech mezinárodních sportovních soutěží.

Svitolinová byla vůči ruským sportovcům shovívavá. "Z ničeho žádného ruského sportovce neviním. Oni nejsou zodpovědní za invazi do mé vlasti. Navíc bych chtěla ocenit všechny hráče, zejména ruské a běloruské, kteří statečně vyjádřili svůj protiválečný postoj. Jejich podpora je zásadní," řekla sedmadvacetiletá tenistka.

Proti válce na Ukrajině se minulý týden jasně vyjádřil například ruský vítěz turnaje v Dubaji Andrej Rubljov, když po vítězném semifinále napsal na kameru slogan "No War Please".

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články