Hlavní obsah

Ruud - Berrettini 4:6, 7:6, 6:2Ruud obhájil vítězství na turnaji v Gstaadu, v Hamburku se zrodilo překvapení

Aktualizováno

Norský tenista Casper Ruud obhájil vítězství na turnaji v Gstaadu a má devátý titul z ATP Tour. Itala Mattea Berrettiniho porazil 4:6, 7:6, 6:2. Obhajoba se zdařila i šestnáctileté tenistce Sáře Bejlek na antukovém turnaji ITF žen v Olomouci. Třetí nasazená Češka porazila ve finále akce s dotací 60 000 dolarů o jedenáct let starší Linu Gjorčeskou ze Severní Makedonie 6:2, 7:6. Ital Lorenzo Musetti porazil ve finále turnaje v Hamburku nejvýše nasazeného Carlose Alcaraze 6:4, 6:7, 6:4 a získal první titul v kariéře.

Foto: Anthony Anex, ČTK/AP

Nor Casper Ruud oslavuje vítězství na tenisovém turnaji v Gstaadu.

Článek

Třiadvacetiletý finalista letošního Roland Garros potvrdil, že se mu ve Švýcarsku daří. Vedle úspěšné obhajoby v Gstaadu má světová pětka ve sbírce i tituly z posledních dvou ročníků turnaje v Ženevě a na švýcarské půdě drží zápasovou bilanci 16:0.

V utkání s Berrettinim ale dnes musel Ruud dotahovat ztrátu úvodního setu, který Ital získal za 48 minut. Druhou sadu vybojoval norský tenista ve zkrácené hře a třetí set pak vyhrál díky jedinému úspěšnému brejku v pátém gamu. O tři roky staršího soupeře porazil za více než dvě a půl hodiny a oslavil třetí letošní titul.

Krátce po vítězství se Ruud odhlásil z navazujícího turnaje v Kitzbühelu, kde měl také obhajovat loňský titul. Absenci příští týden v Rakousku vysvětlil problémy s ramenem. "Je nám to moc líto. Casper tento týden odehrál pod léky tlumícími bolest a bez pauzy by se jeho potíže zhoršily," řekl Ruudův otec Christian, sám bývalý tenisový profesionál.

Berrettinimu nevyšel útok na třetí turnajový triumf v řadě po výhrách na trávě ve Stuttgartu a v Queen's Clubu. O účast ve Wimbledonu poté přišel kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, nyní se po nucené pauze na okruh vrátil další finálovou účastí. Z nadcházejícího turnaje v Kitzbühelu se stejně jako Ruud odhlásil.

Nenasazený Musetti udolal turnajovou jedničku

Italský tenista Lorenzo Musetti porazil ve finále turnaje v Hamburku nejvýše nasazeného Carlose Alcaraze a získal první titul v kariéře. Dvacetiletý outsider, jenž hrál finále na okruhu ATP poprvé, promarnil ve druhém setu pět mečbolů, nakonec ale o rok mladšího favorita zdolal 6:4, 6:7, 6:4.

Musetti získal vyrovnaný úvodní set za 43 minut a ve druhém servíroval za stavu 5:4 na vítězství. Ani jeden ze dvou mečbolů ale neproměnil a Alcaraz dovedl sadu do tie-breaku. V ní Ital promarnil další tři možnosti zápas ukončit a musel o premiérovou trofej zabojovat ve třetím setu. V něm nejprve v šestém gamu odvrátil Alcarazův brejkbol, sám pak v desáté hře svou jedinou šanci na brejk proměnil.

Alcaraz, jenž byl dosud ve všech svých pěti finálových startech na okruhu ATP bezchybný, tak poprvé odešel z duelu o titul poražen a pátou letošní trofej do sbírky nepřidal. Díky postupu do finále se ale v pondělním vydání pořadí ATP posune na páté místo a bude nejmladším hráčem v první pětce po Rafaelu Nadalovi před 17 lety. Musetti si vylepší žebříčkové maximum na 31. místo.

Beguová získala titul na WTA Tour po pěti letech

Rumunská tenistka Irina-Camelia Beguová porazila ve finále antukového turnaje v Palermu 6:2, 6:2 domácí Italku Luciu Bronzettiovou a získala po pěti letech titul na WTA Tour. Jednatřicetiletá hráčka před dneškem naposledy zvítězila v roce 2017 v rodné Bukurešti a celkově má nyní na kontě pět turnajových prvenství.

O postup do finále se Beguová přetahovala se Španělkou Sarou Sorribesovou přes tři hodiny až do půl druhé ráno, v souboji o titul ale drama nepřipustila. Finálovou debutantku Bronzettiovou porazila za hodinu a půl.

Bejlek obhájila v Olomouci

Úspěšně završila turnajovou pouť v Olomouci Češka Sára Bejlek. Vítězka letošní juniorky Roland Garros ve čtyřhře a semifinalistka dvouhry získala ve finále úvodní set hladce za 26 minut. V nervóznější druhé sadě, v níž měly obě soupeřky v silném větru problémy s udržením servisu, ale nevyužila vedení 4:2 a jedenáctá nasazená Gjorčeská si vynutila tie-break. Ten pak česká tenistka ovládla suverénně 7:0.

Triumfem na Hané, kde se vloni radovala z premiérového titulu mezi ženami, navázala aktuálně 181. tenistka světového žebříčku na červnové vítězství na turnaji ITF v České Lípě. V květnu uspěla také v Santa Margharitě v Itálii a drží si stoprocentní úspěšnost ve finálových zápasech na okruhu.

GSTAAD (antuka, dotace 597 900 eur):
Dvouhra - finále:
Ruud (1-Nor.) - Berrettini (2-It.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:2.
Čtyřhra - finále:
Brkič, Cabral (Bosna/Portug.) - Haase, Oswald (Niz./Rak.) 6:4, 6:4.
HAMBURK (antuka):
Muži (dotace 1 911 620 eur):
Dvouhra - finále:
Musetti (It.) - Alcaraz (1-Šp.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:4.
Čtyřhra - finále:
Heliövaara, Glasspool (Fin./Brit.) - Bopanna, Middelkoop (4-Ind./Niz.) 6:2, 6:4.
PALERMO (antuka, dotace 251 750 eur):
Dvouhra - finále:
Beguová (6-Rum.) - Bronzettiová (It.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Zimmermannová, Bondárová (3-Belg./Maď.) - Anšbaová, Udvardyová (Rus./Maď.) 6:3, 6:2.
OLOMOUC (ITF, antuka, dotace 60 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Bejlek (3-ČR) - Gjorčeská (11-Sev. Mak.) 6:2, 7:6 (7:0).

Reklama