Hlavní obsah

Šafářovou čeká v 1. kole French Open Dokičová

PAŘÍŽ

Česká tenistka Lucie Šafářová se v prvním kole grandslamového Roland Garros střetne s bývalou čtvrtou hráčkou světa Jelenou Dokičovou. Rozhodlo o tom dnešní losování. Turnaj na pařížské antuce začne v neděli a vyvrcholí 6. června.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Lucie Šafářová.

Článek

Největší česká naděje v turnaji Tomáš Berdych si počká na soupeře z kvalifikace. V osmifinále by se patnáctý nasazený hráč mohl střetnout s Britem Andym Murraym a v případném čtvrtfinále s domácím tenistou Jo-Wilfriedem Tsongou, který letos plní roli osmičky.

"Tomáše čeká kvalifikant, takže nevíme, co a jak. Není ale lehkých zápasů na tři vítězný sety," řekl ČTK Berdychův trenér Tomáš Krupa, který byl kapitánem českého týmu na Světovém poháru v Düsseldorfu. Tam Berdych vyhrál tři dvouhry a prohrál dvě čtyřhry. "Tomáš je odtud rozehraný, odehrál tři kvalitní zápasy, takže spokojenost."

Z Německa, kde Berdychovi fandila i jeho přítelkyně Šafářová, se čeští tenisté přesunou do Paříže na Roland Garros v sobotu. A místo letadla asi zvolí vlak. "Je to jednodušší, trvá to necelé tři a půl hodiny a v dnešní době i poměrně jistější," usmál se Krupa.

Štěpánek se turnaje nezúčastní

Jan Hájek má za soupeře Švýcara Stanislase Wawrinku. Více českých tenistů se do hlavní soutěže nedostalo. Radek Štěpánek začíná po nemoci s tréninkem a z kvalifikace nikdo nepostoupil. Naposledy hráli v Paříži jen dva čeští muži v hlavním turnaji v roce 2003.

Šafářová měla v posledních týdnech skvělou formu. Před týdnem postoupila v Madridu do semifinále, z kterého kvůli lehkému zranění odstoupila, ale měla by být v pořádku. Dokičová hrála minulý týden turnaj ITF v Praze na Spartě a postoupila do čtvrtfinále.

Kláru Zakopalovou čeká v úvodním utkání Katarina Srebotniková ze Slovinska a v případě postupu by si zahrála s Belgičankou Justine Heninovou, čtyřnásobnou vítězkou turnaje. Heninová by ve čtvrtfinále měla narazit na světovou jedničku Serenu Williamsovou z USA.

Barbora Záhlavová-Strýcová má za soupeřku Rossanu De Los Riosovou z Paraguaye. Sandra Záhlavová hraje s šestnáctou nasazenou Yaninu Wickmayerovou z Belgie, s nasazenou hráčkou hraje i Lucie Hradecká, která vyzve jednatřicítku Alexandru Dulgheruovou z Rumunska.

Benešová bude hrát s Wozniakovou

Petře Kvitové počítač přisoudil hráčku z kvalifikace, v 2. kole by si zopakovala souboj s Italkou Franceskou Schiavoneovou. Iveta Benešová bude hrát s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou.

Obhájce titulu Roger Federer se v 1. kole utká s Australanem Peterem Luczakem. Ve čtvrtfinále by si osmadvacetiletý Švýcar mohl zopakovat loňský finálový duel proti Švédovi Robinu Söderlingovi.

Čtyřnásobný vítěz Rafael Nadal, kterého loni vyřadil právě Söderling, potká podle všeho první vážnější překážku ve čtvrtfinále, v kterém by mohl hrát se španělským krajanem Fernandem Verdaskem. "Kdo je mým největším soupeřem? Hráč v prvním kole, dále nekoukám," řekl Nadal po losu. V 1. kole ho čeká domácí Gianni Mina.

Všichni by nejraději viděli ve finále Federera a Nadala, aby se ukázalo, kdo je skutečným pánem antuky. "Je před námi čtrnáct hracích dnů, pro každého šest zápasů, aby se dostal do finále. Mojí prioritou ale není zahrát si bezpodmínečně s Rafou," řekl Federer.

Reklama

  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Nadal - Lehečka dnes 21 : 30
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka