Hlavní obsah

Sebevědomí zase sílí. Lehečkovi Austrálie svědčí, i když má odečítat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za loňský senzační postup do čtvrtfinále Australian Open se ještě před začátkem prvního grandslamu roku Jiřímu Lehečkovi odečte 360 bodů ve světovém žebříčku. Mezitím se však nejlepší český tenista stará, aby ho případný žebříčkový propad tolik nebolel. V Adelaide v sobotu od 6:30 ráno SEČ hraje své druhé finále turnaje ATP.

Foto: Trevor Collens, ČTK/AP

Jiří Lehečka si v Adelaide zahraje finále

Článek

Postoupil do něj profesorským výkonem proti Sebastianu Kordovi, kterého zpacifikoval za 71 minut 6:2, 6:1. A premiérovou trofej může uhrát v zápase s Britem Jackem Draperem, kterého loni na podzim ve finále challengeru v Orléans přemohl Lehečkův daviscupový parťák Tomáš Macháč.

„Miluju Austrálii. Je moc příjemné začít rok právě tady. Užívám si každou minutu prvního pobytu v Adelaide a na kurtu je to vidět,“ pochválil se Lehečka, kterému na závěr loňské sezony ale „australské“ myšlenky trochu zhořkly. Na listopadovém finálovém turnaji Davis Cupu v Málaze chyběly české jedničce dva míčky, aby porazil Alexe de Minaura a zařídil postup přes Austrálii mezi nejlepší čtyři týmy…

„Jirka měl za sebou horší týdny, v Málaze ale výborně popracoval, hrál vynikající tenis, chyběl jen ten kousek sebevědomí,“ litoval daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil, jehož syn Michal Lehečku vede, takže má zprávy přímo z epicentra.

Dvaadvacetiletý hráč se na opačnou stranu zeměkoule vydal už před Silvestrem, aby reprezentoval v United Cupu, kde si poprvé v kariéře vyzkoušel, jakou silou disponuje nejlepší tenista světa Novak Djokovič. A porážka ve třech sadách určitě neznamenala ostudu.

„Jirka prohrával už 1:6, 1:3, ale vzal Novakovi set a byl to nesmírně kvalitní zápas. V tomhle trendu by měl pokračovat,“ dodal Navrátil a jeho bývalý svěřenec ho v Adelaide poslechl.

Před Kordou, kterého zlomil i vynikající hrou na returnu, skolil Lehečka také světovou osmnáctku Chilana Jarryho. A do víkendového duelu proti Draperovi jde s přáním srovnat svoji finálovou bilanci na okruhu ATP na 1:1.  Loni v srpnu ve Winston-Salemu v prvním duelu o trofej podlehl Argentinci Báezovi. Do New Yorku na US Open pak dorazil pozdě a vysvištěl hned v úvodním kole jednoznačně s Rusem Karacevem.

Něco podobného už ale Lehečka nehodlá připustit. I kvůli tomu, že je nasazeným číslem 32 a v prvním kole Australian Open bude velkým favoritem v zápase se Španělem Zapatou Mirallesem. Sebevědomí se bude hodit.