Hlavní obsah

Šéf NSA: Dotaci na letošní rok tenisovému svazu pošleme, šlo o pochybení jednotlivců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katastrofické scénáře o rozvratu dlouhodobě nejúspěšnějšího českého sportu se nenaplnily, i když Český tenisový svaz teď není schopen uhradit takřka 30 milionů korun, které má vracet kvůli dotačním podvodům. Kvůli nim je obviněn prezident svazu Ivo Kaderka a další čtyři osoby. Na rok 2024 přesto Národní sportovní agentura s plnou dotací do tenisu počítá.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek na tiskové konferenci k činnosti Českého tenisového svazu

Článek

„Říkali jsme, že to vnímáme jako pochybení jednotlivců. Tenisové hnutí má takovou tradici a takové zapojení nejen vrcholových sportovců, že určitě není v zájmu Národní sportovní agentury, abychom tenis jako sport poškozovali. Pořádání turnajů má u nás velkou tradici a je to i jedna z cest k úspěchům. Pokud by kontinuita byla přerušena, velmi složitě by se turnaje vracely,“ řekl šéf NSA Ondřej Šebek. „Ale s vědomím toho, co se děje kolem, musí být naše postupy naprosto standardní, a spíš bude princip opatrnosti ještě násoben.“

Místo vazebně stíhaného Kaderky byl pověřen řízením svazu šéftrenér Jan Stočes, který si dal za úkol narovnat poměry. Na valné hromadě, která je naplánována na 7. června, má být zvolen nový výkonný výbor i prezident.

„Tenisový svaz je spolek, který má strukturu, a to, kdo ho vede a jaké má stanovy, je odpovědnost tenisového hnutí. My jsme nastavili podmínky, za kterých si dovedeme představit, že finanční podpora bude pokračovat. Tenisté musí naplnit stejné procesy jako ostatní sporty, například demokratické řízení spolku nebo předložení koncepcí, což jsou tak zásadní materiály, že současné vedení s vědomím toho, že bude nová valná hromada, nechce tyto dokumenty validovat, což chápeme a je to i správný postup,“ zmínil Šebek.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek (vpravo) a Jan Stočes, který je pověřený vedením Českého tenisového svazu

NSA každopádně nemíní tenistům zasahovat do toho, koho si mají zvolit. „Pro nás je důležité, aby to proběhlo na základě aktualizovaných stanov, aby tam nebyly principy omezující demokratickou volbu. NSA nemá ambicí říkat, že to má být ten nebo onen člověk. Ale vzhledem k tomu, co všichni v tenise zažívají, nepředpokládám, že by tam pan Kaderka pokračoval,“ dodal Šebek.

Na svazový účet by každopádně měla od NSA dorazit na tento rok celá částka kolem 140 milionů korun. „Není důvod krátit. Pokud nám budou předloženy dokumenty, jak mají být, a vzhledem k úspěšnosti tenisu, počtu členské základny a klubů nepředpokládám, že by nějaký problém byl,“ tvrdil šéf NSA.

ČTS má před sebou ale ještě kontrolu hospodaření z let 2022 a 2023. Pokud se objeví stejné nesrovnalosti jako při kontrole roku 2021, může to být problém. „Žádné náznaky zatím nemáme, kontroly proběhnou standardně. Minulá kontrola probíhala rok, takže nelze predikovat, že to bude otázka měsíců. Není to tak, že by naši lidi všeho nechali a dělali jen toto,“ prohlásil Šebek, ale pozastavil se nad tím, že ČTS není schopen třicetimilionový dluh uhradit.

„Zrovna tenisový svaz má mnoho možností zdrojů mimo dotace NSA. Nedokážu si představit, že pro takhle velký svaz jsou to až tak nereálné peníze. Ve chvíli, kdy oni je ale nevrátí, tak to jde na finanční úřad, který peníze na rozdíl od nás může vymáhat. Asi nejlepší varianta je, že vznikne nějaký dlouhodobý splátkový kalendář,“ myslí si Šebek.

Reklama

  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Skreč Menšík - Auger-Aliassime Skreč konec
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime