Hlavní obsah

Senzace! Vondroušová na US Open vyřadila favoritku. Siniaková dostala kanára, končí i Kvitová

New York/Praha
Aktualizováno

Český tenis má na grandslamovém US Open druhou osmifinalistku. Po Karolíně Plíškové překvapivě postoupila i devatenáctiletá Markéta Vondroušová, která vyřadila nasazenou třináctku Kiki Bertensovou z Nizozemska. Napodobit ji nedokázala Kateřina Siniaková, která sice s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou, příští soupeřkou Vondroušové, rozehrála zápas velmi dobře, ale nakonec podlehla 4:6, 0:6. Ve třetím kole koncí také Petra Kvitová, která nestačila na Bělorusku Arynu Sabalenkovou a po setech 5:7 a 1:6 se s US Open loučí.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Markéta Vondroušová právě vyřadila na US Open Kiki Bertensovou.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletá Kvitová se poprvé v kariéře ani na jednom z grandslamů nedostala v sezóně alespoň do osmifinále. Sice letos získala na okruhu WTA pět titulů na různých površích, ale na Australian Open i ve Wimbledonu se loučila už v prvním kole a na antukovém Roland Garros jako nyní v New Yorku ve třetím. "Mám se na grandslamech příští rok v čem zlepšovat, což je fajn," snažila se být Kvitová pozitivní.

Proti Sabalenkové, jež před týdnem vyhrála turnaj v New Havenu, Kvitová od začátku ztrácela a zaostávala v agresivitě i přesnosti. "Stála tam soupeřka, která byla lepší než já a tak to musím vzít," řekla Kvitová. V prvním setu ještě dokázala dvakrát získat zpět ztracené podání, ale od stavu 5:5 už uhrála v utkání jen jediný game. "Měla jsem šance v prvním setu. Druhý set už ovládla soupeřka a já na její palbu nenašla odpověď. Má sílu, těžko čitelný a variabilní servis," řekla.

Zápas ukončila desátou dvojchybou a nezopakovala loňské čtvrtfinále. "Moc jsem se na servisu necítila. Nepodržel mě, vyrobila jsem moc dvojchyb. Bez nich by zápas vypadal jinak," řekla Kvitová, která dohromady udělala ve třech zápasech 21 dvojchyb. "Tělo už je trošku v rozkladu a víc bych to neřešila," uzavřela svou newyorskou účast.

Vondroušová senzačně postupuje

Bertensová přijela do New Yorku povzbuzená titulem v Cincinnati, kde si poradila se zástupem hvězd, a zprvu měla navrch i proti Vondroušové. Češka ale nenechala Nizozemku za stavu 4:5 dopodávat první set a tie-break získala poměrem 7:4.

Vondroušová hrála pestře a úspěšně zařazovala oblíbené zkrácení za síť. Ve druhé sadě vedla 2:0, ale pak vypadla z rytmu. V následujících sedmi gamech uhrála pouhé tři míče a do hry se znovu dostala až za stavu 0:1 ve třetím setu.

V šesté hře sice ztratila servis, ale stav 2:4 ji nezlomil a ve dvanácté hře podávala na vítězství. O triumfu nakonec rozhodla v dalším tie-breaku, v kterém získala sedm bodů v řadě (7:1) a za dvě hodiny a dvacet minut slavila postup.

"Je to úžasné. Bojovala jsem o každý míč, snažila se hrát svoji hru, být agresivní a jsem šťastná. Moc všem děkuji za podporu," řekla Vondroušová.

Siniakové vyšel jen úvod

O první grandslamové osmifinále usilovala také Siniaková, ale v duelu nenasazených hráček s Curenkovou se jí vydařil jen úvod. Česká tenistka odskočila do vedení 4:1 a měla brejkbol na 5:1, ale do konce zápasu už nezískala jedinou hru. Přemožitelka světové dvojky Caroline Wozniacké vyhrála málo vídaných jedenáct gamů za sebou a českou tenistku vyřadila za 68 minut.

"I prvních pět gamů bylo hodně vyrovnaných. Ona potom změnila hru a hrála přesně, co na mě platilo. Trošku zpomalila, nehnala se do toho tolik a tak nějak se to otočilo...," řekla Siniaková. "Zkoušela jsem toho hodně. Nevím, jestli to tak vypadalo, ale bojovala jsem. Narazila jsem na zkušenější soupeřku, poradila si s tím líp."

Siniaková v New Yorku nekončí a stále má o co hrát. Ve čtyřhře jsou s krajankou Barborou Krejčíkovou nejvýše nasazeným párem a budou útočit na třetí grandslamový titul v řadě. Siniaková se navíc může stát světovou deblovou jedničkou. "To se objevilo zničehonic a určitě to mám v hlavě," řekla tenistka.

US Open (tvrdý povrch, dotace 53 miliónů dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Bertensová (13-Niz.) - Vondroušová (ČR) 6:7 (4:7), 6:2, 6:7 (1:7)
Siniaková (ČR) - Curenková (Ukr.) 4:6, 0:6
Kvitová (ČR) - Salabenková (Běl.) 5:7, 1:6.
Čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, Sestini Hlaváčková (3-ČR) - Olaruová, Chan Sin-jün (Čína) 6:1, 7:6 (7:5).
Hradecká, Makarovová (6-ČR/Rus.) - Aojamaová, Tuan Jing-jing (Jap./Čína) 3:7, 6:4, 7:5.
Výsledky ostatních zápasů na US Open zde

Reklama