Hlavní obsah

Sex způsobil dopingový nález? Skandál elitní tenistky má bizarní zápletku

Kyjev/Praha

Dopingový skandál nabírá nový rozměr. Talentovaná ukrajinská tenistka Dajana Jastremská o víkendu oslavila 21. narozeniny, ale jiné důvody k radosti a oslavám v poslední době zrovna nemá. Třiatřicátá hráčka světa byla v lednu suspendována poté, co měla při mimosoutěžní kontrole v moči zakázanou látku mesterolon. Hráčka ani s několika odvoláními neuspěla a je možné, že si vysvětlováním přítomnosti zakázané látky ve svém těle zavařila ještě víc.

Foto: @dayana_yastremskay

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská si zadělala na malér.

Článek

Jastremská se snažila dosáhnout zrušení zákazu startů u mezinárodní sportovní arbitráže CAS už před Australian Open. Úspěchem svého počínání si byla tak jistá, že dokonce do Austrálie odcestovala. Jenže zbytečně. CAS odvolání zamítla, stejně jako druhý pokus Ukrajinky na začátku května. Mezitím tenistka neuspěla ani u nezávislého tribunálu Mezinárodní tenisové federace ITF.

Rodačka z Oděsy se hájila tím, že anabolický steroid se dostal do jejího těla kontaminací. Bývalý Ukrajinčin přítel ale vnesl do případu rozruch, když přes Instagram tvrdil, že otec Jastremské mu nabízel peníze za to, že „vezme vinu na sebe" a před ITF dosvědčí, že látka se přes něj dostala do těla tenistky při sexuálním styku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dayana Yastremska (@dayana_yastremskay)

Na jeho tvrzení upozornil německý list Spiegel. „Udělal jsem to. Nechal jsem si udělat krevní test a sepsal prohlášení. A všechno zadarmo, i když mi nabízel peníze. Poté mi ale řekl, že si ještě musím nechat udělat test z vlasů. Pak už jsem si od ní jen vzal svoje auto... K této věci už jsem chtěl jenom říct: Nesvaluj svůj doping na mě," uvedl podle listu expřítel talentované hráčky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dayana Yastremska (@dayana_yastremskay)

Britský deník Telegraph doplnil, že obhajoba Jastremské stála na tom, že její tehdejší přítel měl užít anabolický steroid na zvýšení sexuální potence. A tímto způsobem se dostal i do jejího těla. Novináři měli bývalého přítele Jastremské kontaktovat ještě v březnu, kdy jim údajně sdělil, že „nemá, co skrývat" a je připraven vypovídat. Nicméně, poté už přestal komunikovat.

Ukrajinka však celou dobu trvá na své nevině. V jednom ze svých tweetů k této záležitosti uvedla: „Dostala jsem vědecky potvrzenou radu, že výsledek (dopingové kontroly) odpovídá určitě formě kontaminace."

Na svá slova by si však měla dávat velký pozor, protože ITF prostřednictvím své mluvčí vysvětlila, že uvádění falešných informací ve snaze ovlivnit slyšení, může vést k oddělenému procesu, který může vynést další extra zákaz startů navíc přičtený k očekávanému dvouletému trestu za užití zakázané látky.

V reakci na článek Spiegelu Jastremská uvádí, že se proti němu hodlá bránit právní cestou.

„Kategoricky mohu prohlásit, že tenhle příběh je vylhaný a urážlivý. Moji právníci se budou článkem zabývat. Jsem si jistá, že jakmile dostanu příležitost představit můj případ a důkazy při plném slyšení, budu následně očištěna. Jelikož je další průběh procesu tajný, nemůžu k tomu momentálně nic dalšího uvést," napsala na Twitteru.

Novinář Jannik Schneider, jenž o případu psal, si za svojí verzí příběhu stojí.

„Expřítel Dajany Jastremské tvrdil, že ho tenistčin otec požádal, aby vinu za pozitivní test vzal na sebe. Jak? Přenosem při sexu. Zákeřnost, nebo pravda? Podle našich informací se Jastremská přesně tímto tvrzením hájila při prvním slyšení před ITF," sdělil Schneider na Twitteru.

Telegraph kvůli tomuto incidentu kontaktoval i Ukrajinský tenisový svaz. „Nevěříme, že její bývalý přítel je důvěryhodný zdroj, protože Dajana Jastremská se s ním rozešla. Věříme, že ITF udělá férové rozhodnutí. Převažujícím názorem je, že neexistoval žádný důvod k tomu užít zmíněnou látku ke zvýšení výkonu," reagoval svaz.

Jastremská naposledy hrála zápas na okruhu WTA v listopadu v Linci, kde prohrála se 110. hráčkou světa Greetou Minnenovou. A je pravděpodobné, že si na další zápas bude muset docela dlouho počkat.

Reklama

Související témata: