Hlavní obsah

Šílené svědectví tenisového profesionála: Jak probíhají podvody? V jaké výši jsou úplatky?

Praha

Nepatří mezi absolutní elitu. Jeho jméno najdete na 131. příčce světa, přesto ze svědectví argentinského tenisty Marca Trungellitiho mrazí. Devětadvacetiletý hráč se v nedávném rozhovoru pro argentinský deník La Nacion rozpovídal o tom, jak rozsáhlá organizační struktura ovlivňuje přes úplatky dění na kurtech celého světa. A je to hodně smutná zpověď...

Foto: Sport.cz

Marco Trungelliti přišel s vážným obviněním

Článek

Trungelliti se do paměti fanoušků zapsal především na French Open v roce 2018, kdy proslul svou noční cestou autem z Barcelony do Paříže, aby stihl úvodní kolo French Open, o čemž se dověděl krátce před startem. Svého prvního soupeře Bernarda Tomice navíc dokázal porazit, vypadl až na pozdějším semifinalistovi Marcu Cecchinatovi.

V té době se však již téměř tři roky podílel na odhalování nekalých praktik v tenise. "Poprvé jsem byl sázkaři kontaktován v roce 2015 na setkání se sponzory, kde mě dva muži oslovili, zda bych si nechtěl přivydělat. Řekli mi, že jde o velmi důvěrnou věc a nesmí se o ní nikdo dozvědět. Bylo mi jasné, že tohle nevěstí nic dobrého."

"Slibovali, že když budu hrát tak, jak mi oni řeknou, můžu si přijít na velké peníze. Na okruhu Futures to mělo být 20 tisíc dolarů (asi 443 tisíc korun), na Challengerech 50 tisíc dolarů (asi 1,1 milionů korun) a na turnajích ATP až 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionů korun)," popisuje začátek anabáze tenista.

"Ta nabídka je pro řadu hráčů velmi zajímavá. Jsou to velmi jednoduše vydělané peníze. Jen si to představte, za hodinu na kurtu si vyděláte třeba 100 tisíc dolarů. Je to velmi snadné a tudíž lákavé. Jedou v tom nejen hráči, ale v čím dál větší míře i trenéři," pokračuje 131. hráč světa.

Výzva ke spolupráci

Trungelliti jejich žádost o spolupráci odmítl s tím, že se zmiňovaných turnajů zúčastňovat nebude, protože plánuje cestu do Evropy. Později oslovil TIU (Tennis Integrity Unit - Organizace zaměřená na sázky v tenise), které celou záležitost oznámil.

Čelní představitelé TIU požádali tenistu o to, aby je v případě dalšího setkání s výše zmíněnými muži okamžitě kontaktoval. Na jejich radu neměl na další telefonické výzvy odpovídat a v případě osobního setkání reagovat vyhýbavě tak, aby dal odpovědným organům čas muže odhalit.

Foto: Profimedia.cz

Marco Trungelliti se dostal do řady problémů

Ti se skutečně s Argentincem pokusili navázat ve třech případech kontakt. Díky Trungellitiho spolupráci se tak podařilo nejen dané muže identifikovat, ale i získat informace o dalších tenistech, kteří byli v celé úplatkářské kauze namočeni.

Do podezření se na základě Trungellitiho výpovědi dostali i jeho krajané. "Oznámili mi, že spolupracují s celou řadou hráčů. Jmenovali Nicolase Kickera, Federica Coriu nebo Patricia Herase. Je pro mě teď strašně obtížné hrát nějaký turnaj v Argentině. Ale jsem rád, co jsem udělal. Nikdy jsem ani neuvažoval o tom, že bych se nechal uplatit. Hodně hráčů to však vidí jinak. Řada jich do toho jde a pak už se z toho nemůžou dostat," dodává.

Foto: Sport.cz

Marco Trungelliti na returnu

Zrádce a donašeč

"Když jsem o celé věci řekl ostatním hráčům během semifinále Davis Cupu v roce 2016, všechno se ještě zhoršilo. "Byl jsem označen jako donašeč a zrádce. Řada hráčů mě dnes ani nepozdraví, a ti, co se mnou mluví, se mě ptají, proč jsem to udělal. Další se o mně snaží šířit jen řadu lží," popisuje těžký úděl tenista.

Vše došlo tak daleko, že musel svou zemi opustit. "Už jsem to nemohl déle vydržet. Ta nenávist okolí vůči mé osobě byla obrovská. Se ženou jsme se museli přestěhovat do Andorry," přiznal tenista.

"Ničeho však nelituji. Jsem na sebe hrdý. Chci, aby se podobně chovali i ostatní, rád bych pro ně byl příkladem. Mělo by být samozřejmostí, že když je tenistovi nabídnut úplatek, musí ho odmítnout. Horší je, že ovlivňování zápasů nadále probíhá a je toho pořád víc," uzavírá Trungelliti.

Reklama