Hlavní obsah

Skalp jedničky a skok o 15 míst! Nosková si zaslouží komplimenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak to máme Nicole Vaidišová, Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Karolína Muchová… A teď při Australian Open se fanoušci učí jméno další české tenistky s náběhem stát se světovou hráčkou - Linda Nosková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Nosková - ŠwiatekováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Všechny výše zmiňované Češky mají ve svých životopisech grandslamové tituly či finále v singlu a deblu nebo „aspoň“ pozici v top 10. Tak vysoko ještě devatenáctiletá slečna nevystoupila, ale její obří potenciál se v Melbourne potvrdil už ve 3. kole, kdy senzačně ukončila turnaj světové jedničce Ize Šwiatekové.

„Nemám slov, vůbec jsem nemyslela, že můžu hrát tak kvalitně. Jsem na sebe pyšná,“ usmívala se nevěřícně vítězka. Na tabuli skóre do světa svítilo: Nosková-Šwiateková 3:6, 6:3, 6:4.

Dvě hodiny a 22 minut trval v zaplněné Rod Laver Areně duel, v němž se sympatie diváků postupně přesouvaly na stranu podceňované Noskové. Po první sadě ale ještě kouč Šwiatekové Tomasz Wiktorowski v hráčské lóži decentně zatleskal. „To půjde…“

Jeho svěřenka měla v předchozím kole těžké problémy s Američankou Collinsovou, když ve třetí sadě otáčela stav z 1:4 na 6:4. Další takové komplikace si Polčin tým v sobotu rozhodně nepřipouštěl. Obzvlášť když světlé momenty Noskové v úvodním setu překryly nevynucené chyby.

I ve druhém dějství se dlouho zdálo, že tahle mise bude nad síly české teenagerky, která v pátém a sedmém gamu horko těžko udržela servis. Pak to ale přišlo. Prásk! Bum! Prásk! Čistá hra na podání Šwiatekové!

„Taktická příprava mi hodně pomohla, byla to záležitost celého týmu,“ děkovala Nosková svému trenérskému duu Tomáš Krupa, David Kotyza. Jeho složení odpovídá tomu, jaká budoucnost se od tenistky původem z Bystřičky nedaleko Vsetína očekává. Oba grandslamy ošlehaní padesátníci vedli nejlepší domácí tenistky a tenisty posledních let.

V Kotyzově trenérském seznamu jsou Šafářová, Kvitová, Plíšková, Strýcová, Muchová… Krupa také koučoval Plíškovou i Strýcovou, ale rovněž Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha. A jak se zdá, Nosková se mezi českými veličinami neztratí.

„Česko produkuje nesmírné množství kvalitních tenistek, ale nemluvil bych o české škole. Každá z těch hráček má svébytný styl,“ prohlásil trefně ve studiu Eurosportu švédský grandslamový šampion Mats Wilander. V případě Noskové je to zřejmá síla na podání a důvěra v masivní forhend, který je lékem na složité momenty.

Ve virtuálním žebříčku si česká senzace polepšila o patnáct míst už na 35. příčku. A další skok by mohla Nosková uskutečnit v osmifinále proti Ukrajince Elině Svitolinové. Se skalpem Šwiatekové v kapse by se bát neměla.

Reklama