Hlavní obsah

Macháč vyřadil světovou jedničku Djokoviče! Zahraje si o titul

Aktualizováno

Životní vítězství si připsal český tenista Tomáš Macháč, který v semifinále turnaje v Ženevě vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviče po setech 6:4, 0:6 a 6:1 a postoupil do svého prvního finále na okruhu ATP Tour.

Tomáš Macháč vyřadil Novaka DjokovičeVideo: sntv

 
Článek

Čtyřiačtyřicátý hráč světového žebříčku Macháč, jehož životním úspěchem na okruhu byl už postup do dnešního semifinále, se o titul utká s vítězem duelu mezi Italem Flaviem Cobollim a Norem Casperem Ruudem. Jejich zápas kvůli dešti dosud nezačal. Posledním Čechem ve finále v Ženevě byl před Macháčem v roce 1987 Tomáš Šmíd.

Macháč po divokém průběhu vyřadil o čtrnáct let staršího Djokoviče, jenž v průběhu zápasu nepůsobil zdravotně v pořádku, za dvě hodiny a osm minut. Oplatil mu loňskou porážku z turnaje v Dubaji, kde favorizovaný Srb první vzájemný duel vyhrál až v tie-breaku třetího setu.

„Nedokážu to teď popsat, prostě jsem bojoval o každý míč. Když hrajete proti Novakovi, jen doufáte. Snažíte se hrát co nejlíp a uvidíte, jak to dopadne,“ řekl Macháč v rozhovoru na kurtu.

V prvním setu se českému tenistovi podařil proti takto kvalitnímu protivníkovi málo vídaný obrat. S Djokovičem prohrával už 1:4, ale pěti gamy za sebou vývoj otočil a sadu získal. Bělehradský rodák, který ve středu oslavil na turnaji 37. narozeniny, si po ztrátě setu vzal zdravotní pauzu a na kurt se vrátil jako vyměněný.

V druhém setu nedal Djokovič mladému Čechovi šanci a za 29 minut mu nadělil „kanára“. Macháč se ale rychlým vyrovnáním nenechal rozhodit. První hru třetí sady sice ještě ztratil, ale více hvězdnému Srbovi nepovolil. Djokovič zakončil ze svého pohledu nepovedený zápas třemi míči, jež se nevešly do kurtu.

„Cítil jsem se dnes hrozně, měl jsem žaludeční a zdravotní problémy. Nemám za sebou pěknou noc ani dnešní den,“ řekl Djokovič. „Nechci ale snižovat jeho výhru, zasloužil si ji. Abych pravdu řekl, nevím, co si mám o tomhle zápase myslet. Spíš na něj co nejrychleji zapomenu a přesunu se do Paříže.“

Majitel rekordních 24 grandslamových titulů se ani v Ženevě nedočkal první letošní finálové účasti. Bez zisku turnajové trofeje v sezoně půjde Djokovič do Roland Garros teprve počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2018. V Paříži bude obhajovat loňský titul.

Tenisový turnaj mužů v Ženevě (antuka, dotace 651.865 eur):
Dvouhra – čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) – MACHÁČ 4:6, 6:0, hraje se 3. set
  6 : 4, 3 : 6, 2 : 6 Ka. Plíšková - Boulterová 6 : 4, 3 : 6, 2 : 6 konec
20240616T18 : 00:00+0200
Ka. Plíšková vs. Boulterová
Ka. Plíšková vs. Boulterová
Ka. Plíšková
Boulterová
  6 : 7, 6 : 1, 6 : 4 Ka. Plíšková - Parryová 6 : 7, 6 : 1, 6 : 4 konec
20240616T11 : 00:00+0200
Ka. Plíšková vs. Parryová
Ka. Plíšková vs. Parryová
Ka. Plíšková
Parryová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.