Hlavní obsah

Srazili nás výborní Češi, byla to lekce, přiznal Ferrer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový výsledek bez přehánění nečekal asi ani ten největší optimista. Čeští tenisté ve svém úvodním vystoupení na finálovém turnaji Davisova poháru srazili favorizované Španělsko jasně 3:0. Na velkém úspěchu svěřenců Jaroslava Navrátila nic nemění ani fakt, že domácím chyběl hvězdný Carlos Alcaraz. „Porazil nás výborný tým,“ přiznal po překvapivém výsledku domácí kapitán David Ferrer.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Zklamaný David Ferrer při zápase proti českému týmu

Článek

Souboj s domácími Španěly měl být pro mladý český soubor klíčovým v otázce případného postupu ze skupiny C, ve které jsou ještě týmy Srbska s hvězdným Djokovičem a Koreje. Že však Lehečka a spol. vypráskají favorita ve všech třech zápasech a přenechají mu jediný set, to byla velká rána i pro bývalou světovou trojku a současného nehrajícího kapitána španělského týmu Davida Ferrera.

„Byla to opravdu lekce, máme se z čeho učit. A Češi byli opravdu výborní. I pro mě to byl debut na lavičce coby kapitána, a to není pro nikoho lehké. Navíc ještě před vlastními fanoušky, kde je ta odpovědnost velká,“ připomněl Ferrer nejen svou premiéru v týmové soutěži v roli kapitána, ale i Zapaty Mirallese, který v úvodním duelu nestačil na Macháče (4:6, 4:6).

„Tomáš má v Davis Cupu odehráno více zápasů než já. Jeho úroveň hry byla prostě lepší, byl si jistější v kritických situacích zápasu a to rozhodlo. I přes porážku jsem ale na svůj výkon hrdý, cítil jsem podporu od fanoušků před zápasem, při něm a cítím ji i teď,“ okomentoval svůj první duel v týmové soutěži Zapata.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Vítězné gesto českého tenisty Tomáše Macháče.

O vyrovnání skóre marně usilovala proti Jiřímu Lehečkovi španělská jednička Alejandro Davidovich Fokina. „Byl to velmi těsný zápas. Předvedl jsem maximum, co jsem mohl. Rozhodlo pár míčů,“ říkal po porážce 6:7, 5:7 pětadvacátý hráč světa.

A Davidovich neuspěl ani v závěrečné čtyřhře po boku ostříleného Marcela Granollerse, když podlehli páru Jakub Menšík, Adam Pavlásek 7:5, 6:7, 4:6.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Lehečka v souboji proti Davidovichovi

Šance jednoho z největších favoritů na celkové vítězství tak dostaly už po úvodním zápase pořádné trhliny.

Samotný Ferrer, který se ze zisku Salátové mísy radoval během své aktivní kariéry třikrát, však panice nepropadá. „Teď nás čeká Srbsko s Novakem Djokovičem. Nevypadá to úplně dobře, ale zítra bude nový den, zase vyjde slunce a my půjdeme do zápasu s tím, že chceme najít cestu, jak Srbsko zdolat,“ věří kapitán.

Španělé změří síly se Srby v pátek, český tým se pokusí navázat na senzační výhru již dnes v duelu s Koreou. Ze čtyřčlenné skupiny postoupí nejlepší dva týmy do vyřazovacích bojů.

Reklama

  2 : 6, 3 : 2 Dimitrov - Menšík 2 : 6, 3 : 2 probíhá Živě
20240427T18 : 35:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Macháč - Shelton dnes 20 : 00
20240427T20 : 00:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton