Hlavní obsah

Štěpánek: Můžu být na sebe pyšný

BĚLEHRAD

Euforie z něj sálala. Tohle bylo další velké daviscupové představení Radka Štěpánka. Že s Viktorem Troickým dvakrát prohrál na letních turnajích? Minulost. Jednatřicetiletý Čech skolil o sedm let mladšího soupeře svými zkušenostmi. „Když jich mám tolik, proč to nevyužít?,“ usmíval se Štěpánek po vítězství 4:6, 6:2, 6:4, 6:4.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Radek Štěpánek v prvním pátečním zápase se Srbem Viktorem Toickim.

Článek

Jak jste reagoval, když jste se dozvěděl, že Djokovič nenastoupí?

Když jsme se to při rozehrávce s Tomášem dozvěděli, první moje reakce byla: ha! Můžeme dneska urvat dva body. Ale pak jsem říkal: Pánové, hlavně klid. Tím že nehraje Djokovič, se nesmíme nechat rozhodit, musíme se soustředit na své věci a svoji polovinu kurtu, abychom odvedli maximum. Co se děje na druhé straně, ať se děje. Určitě jsem ze začátku cítil větší zodpovědnost, že najednou ode mě očekávají bod, který se nečekal. A jsem rád, že jsem chytil šanci za pačesy a přivedl první bod do šatny.

Myslíte, že to byla taktika Srbů? Troicki vás v létě porážel...

Mohla být. Ale to je spíš otázka pro ně než pro nás. Mně je jedno, co se u nich děje, na to se historie ptát nebude. Důležité je, že máme bod, zbytek je jejich problém.

Ovlivnila změna soupeře váš pomalejší začátek?

Tak určitě jsem se musel přehodit. Usínal jsem dva dny s tím, že hraju s Djokovičem. První gamy jsem byl nervózní. Prohrál jsem si blbě svůj první servis a v tom setu se už nic zásadního nestalo. Ale jakmile jsem získal soupeřův servis ve druhém setu, dostal jsem se nad něj, začal hrát uvolněněji, kontroloval jsem hru, měnil rytmus. Prostě rozhodil jsem ho, začal jsem lépe číst ten jeho neuvěřitelný servis a v důležitých momentech jsem zahrál správně takticky, s odvahou a proto jsem zvítězil.

Je to pro vás velká satisfakce?

Pro mě je bod jako bod, jestli je s Djokovičem nebo Troickým, tak má stejnou cenu. Bod jako bod. Utkání bylo strašidelně těžký, jsem rád, jak jsem ho zvládl a můžu být na sebe pyšnej.

Vypadalo to, že Srba semlely vaše zkušenosti.

V momentě, kdy lidi řvali mezi prvním a druhým servisem, nesnažil jsem se ani jednou protestovat. Zavřel jsem se do sebe, to se Troickému nepodařilo. Já ty zkušenosti mám a mohl jsem je naplno využít.

V čem byl zápas jiný, než ty, které jste s Troickým prohrál v Americe?

(Ukazuje na český znak na tričku). Je to Davis Cup, hraje se na tři sety... Taky jsem za těch pár týdnů úplně jinej hráč. Měli jsme poradu s Petrem Kordou. Změnil jsem pár věcí. Odpočinul jsem si, zanalyzoval turnaje a těšil se na další zápasy

Byl jste soustředěnější, když jste věděl, že v případě potřeby můžete použít Jestřábí oko?

Nebudu proti němu protestovat (usmívá se). Těch rozhodnutí byla spousta. Kdyby nebylo Jestřábí oko, tak by ty chyby zůstaly a někdy to byly hrozně důležité body. Určitě to přispělo k tomu, aby to bylo fér, aby se lajnoví nemohli upísknout.

Vy jste měl při žádostech o kontrolu videa neuvěřitelnou úspěšnost.

Myslím, že jsem trefil všechny, že jo? Hodně mi pomohlo, když mi to kluci z lavičky třeba řekli: Vem si ho! Ale byl jsem v tom hodně sebevědomej. Byl to dobrej den

Ve čtvrtém setu jste se ale nechal ošetřovat. Proč?

Měl jsem brejkbol, dupnul jsem a nehet mi prorazil ponožku. Tak mi Pavel Kolář kousek nehtu ustřihnul, zalepil. Vůbec mě to neomezovalo.

Platí, že vítěz není unaven a vy budete nachystaný na sobotní debl?

To platí vždycky, já udělám všechno, abych byl připravenej.

Reklama