Hlavní obsah

Světová devítka se nadřela. Menšíka čeká zářná budoucnost, tvrdil Polák po pětisetové řežbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to klíčová chvíle pětisetové tahanice, která se protáhla na tři a půl hodiny. Osmnáctiletý Jakub Menšík v ní dostal pod tlak světovou devítku Poláka Huberta Hurkacze, ale brány třetího kola Australian Open nerozrazil. Mrzutá chyba ze šestého gamu rozhodující sady přišla českou naději draho.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Jakub Menšík nakonec na Huberta Hurkacze těsně nestačil

Článek

Byla to tenisová horská dráha, na které se oba aktéři předháněli ve spektakulárních úderech. Menšík vyhrál po boji první (7:6) a třetí set (7:5), v sudých sadách měl zápas pod kontrolou Hurkacz (dvakrát 6:1).

I v pátém jednání pak dokázal zkušenější Polák vytvořit tlak na soupeřův servis, ale ve druhém gamu Menšík ještě pět brejkbolů odvrátil. V šesté hře si za stavu 30:40 také hezky připravil útok, jenže volej byl moc dlouhý. „Prásk!“ Raketa českého teenagera řízla o zem. To byla chvíle, kdy se mu šance na výhru vysmekla z ruky. Soupeři už servis zpátky vzít nedokázal.

„(Menšík) hrál chvílemi neuvěřitelný tenis, byla to velká bitva. Určitě má před sebou zářnou budoucnost,“ tvrdil 26letý vítěz po utkání.

Ale i bez zdvořilostních frází ukázal dlouhán z Prostějova divákům v KIA Aréně a celému tenisovému světu seznam svých silných zbraní. Masivní servis (19 es), brutální tlak na forhendu (57 vítězných míčů) i schopnost zregenerovat po těžkých momentech.

Menšík už nebyl ten vyjukaný kluk s kšiltovkou, kterého po úspěšné kvalifikaci a postupu do třetího kola US Open předhodili do newyorského kotle Američanu Tayloru Fritzovi, aby tam uhrál tři gamy.

„Bylo tam asi 12 tisíc lidí. Úplně nová zkušenost. Takový hluk a ‚bordel‘ jsem do té doby nezažil. Nebyl jsem schopný dostat se do komfortní zóny a porazit tak výborného hráče je v tu chvíli nereálné. Byla to lekce, ale za takové zkušenosti jsem rád. Do dalších turnajů je to to nejlepší,“ líčil tehdy Menšík v rozhovoru pro Sport.cz.

I zkušenosti z porážky s Hurkaczem se v budoucnu můžou hodit. Z Melbourne navíc sebevědomý mladík neodjel s prázdnou, ve světovém žebříčku si polepšil o 16 míst. V jeho virtuální verzi je nyní na 126. pozici. Nikdo mladší výš nefiguruje.

Reklama

  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 17 : 45
20240427T17 : 45:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 18 : 40
20240427T18 : 40:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články