Hlavní obsah

Šwiateková - Garciaová 6:3, 6:2Šwiateková znovu suverénní, na Turnaji mistryň je v semifinále. Gauffová přišla o naději

Světová jednička Iga Šwiateková vyhrála na tenisovém Turnaji mistryň i podruhé a má jistou účast v semifinále. Jednadvacetiletá Polka porazila Caroline Garciaovou z Francie 6:3, 6:2 a neztratila dosud v americkém Fort Worth ani set. V boji o postup ze skupiny Tracy Austinové se udržela Ruska Darja Kasatkinová, jež zdolala Cori Gauffovou 7:6, 6:3. Osmnáctiletá Američanka přišla o poslední naději na postup.

Foto: Ron Jenkins, ČTK/AP

Iga Šwiateková se raduje po výhře nad Caroline Garciaovou

Článek

Trojnásobná grandslamová vítězka Šwiateková porazila Garciaovou podruhé v kariéře a oplatila ji letošní porážku z domácího turnaje ve Varšavě. Nasazená jednička se stala po Marii Sakkariové z Řecka druhou jistou semifinalistkou Turnaje mistryň. Polka vyhrála pošesté za sebou a připsala si 16. triumf z posledních 17 zápasů. Po vítězství na US Open ji zdolala jen Barbora Krejčíková ve finále turnaje v Ostravě.

Je to má poslední soutěž v sezoně, takže nemám co ztratit. Nemusím se bát, co mě čeká dál. Po fyzické i psychické stránce tomu dávám sto procent," řekla Šwiateková, která se pro příští týden omluvila z účasti v Poháru Billie Jean Kingové.

V první sadě sice přišla ve třetím gamu o servis, díky dvěma brejkům ale vývoj otočila. Ve druhém setu už byla Polka při podání stoprocentní. Po hodině a 25 minutách proměnila první mečbol a získala letošní 66. vítězství.

"Caroline na mě tlačila, takže jsem potřebovala vrátit její údery ještě lépe. S trenérem jsme zvolili dobrou taktiku. Ačkoliv teď soupeřka hraje velmi dobře, věřili jsme, že mohu dominovat," doplnila Šwiateková.

Varšavská rodačka zatím ztratila na Turnaji mistryň jen deset her a připsala si 14. vítězství proti hráčce z první desítky za sebou. Šwiateková je také první hráčkou po Petře Kvitové, která se probojovala do semifinále prestižního turnaje před dovršením 22 let. České tenistce se to povedlo v roce 2011.

Gauffová padla s Kasatkinovou

Postup Šwiatekové stvrdila Kasatkinová. Nasazená osmička sice prohrávala v prvním setu s Gauffovou 1:4, dokázala ale vývoj zvrátit a v dramatické zkrácené hře uspěla 8:6. Ve druhé sadě přišla Ruska dvakrát o servis, díky třem brejkům ale dotáhla duel k vítězství. O druhé postupové místo se utká v sobotu s Garciaovou.

"Je to mé první vítězství na Turnaji mistryň. Pocity jsou neuvěřitelné," řekla Kasatkinová. "Chtěla bych jít samozřejmě dál. Mám velkou motivaci, ale zároveň není snadné vypořádat se s nervozitou. Doufám, že uspěju i příště a postoupím do semifinále," doplnila pětadvacetiletá Ruska.

Světová čtyřka Gauffová prohrála ve Fort Worth i počtvrté. Vedle dvouhry si nezahraje vyřazovací fázi ani v deblu s krajankou Jessicou Pegulaovou. Rodačka z Floridy se přesto stala nejmladší účastnicí obou soutěží po Anně Kurnikovové v roce 1999.

Turnaj mistryň ve Fort Worth (tvrdý povrch, dotace 5 milionů dolarů):
Dvouhra:
Skupina Tracy Austinové:
Šwiateková (1-Pol.) - Garciaová (6-Fr.) 6:3, 6:2
Kasatkinová (8-Rus.) - Gauffová (4-USA) 7:6 (8:6), 6:3.
1.Šwiateková2204:02
2,Garciaová2112:21
2.Kasatkinová2112:21
4.Gauffová2020:40
Čtyřhra:
Skupina Pam Shriverové:
Kuděrmětovová, Mertensová (4-Rus./Belg.) - Danilinová, Haddadová Maiaová (7-Kaz./Braz.) 6:4, 6:3.
1.Kuděrmětovová, Mertensová2204:12
2.Danilinová, Haddadová2112:21
3.Dabrowská, Olmosová2112:31
4.Kičenoková, Ostapenková2022:40

Reklama